Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

10+1 mezítlábas ösvény Magyarországon

Sebastien Kneipp német természetgyógyász az 1800-as években fejlesztette ki gyógyászati módszerét, amelyet a mai napig világszerte alkalmaznak. A módszer részét képezi a mezítlábas séta is, amit ma már Magyarországon is egyre több helyen próbálhatunk ki, az úgynevezett mezítlábas ösvényeken. A sétaösvényeket tobozok, kövek, tőzeg, kavicsok és egyéb természetes anyagok borítják, helyenként pocsolyákon vagy saras részeken is vezet az út. Cikkünkben 11 helyet gyűjtöttünk össze, ahol a nyári vakáció alatt ti is kipróbálhatjátok ezt a nem mindennapi mókát. 

 

1. Csopak

Csopakon a Balaton-parti Ifjúság sétányon találjuk a 2015-ben átadott 230 méter hosszú, fa oszlopokkal szegélyezett mezítlábas ösvényt. A sétautat különböző méretű kavicsos, köves, zúzottköves felületek mellett fenyőkéreg, fakorong burkolat, tőzeg, fenyőtoboz, meggymag, tégla és kiskockakő burkolat fedi. A taposó egy szakaszán fa akadály, egyensúlyozó gerendák és farönkök teszik próbára a látogatók egyensúlyérzékét. A területen tájékoztató tábla is található rövid leírással a Kneipp-ösvényről.

 


2. Bük

Bükfürdő területén 2013-ban létesült a Kneipp park, mely testi és lelki felfrissülést kínál a vendégek számára. Itt próbálhatják ki az 510 méter hosszúságú száraztaposót is. A homokos, apróbb és nagyobb kavicsos, faháncsos, tobozos szakaszok eltérően masszírozzák a talp reflexpontjait, ami nagyon jó hatást fejt ki a vérkeringésre és az érfalak megerősítésére.  A parkban különféle gyógy-és fűszernövényekkel is megismerkedhetünk és a gyerekekre is gondolva egy természetes bokorlabirintus is kialakításra került.

 


3. Tabajd

Budapesttől 45 kilométerre találjuk a méltán népszerű tabajdi Mezítlábas Park. A falu közepén kialakított mezítlábas ösvény közel 800 méter hosszú, és 21 különböző járófelületet tapasztalhatunk meg a séta során. Meleg nyári napokon akár az út mellett csordogáló patakban is lehűthetjük a sok különféle természetes anyagot megtaposó lábunkat. A járófelületek mellett elhelyezett tájékoztató táblákról információt kapunk a burkolatokról, annak tulajdonságairól. A területen játszótér és tűzrakóhely is található.

 


4. Budapest


A békásmegyer-ófalui mezítlábas ösvény a 3. kerületi Árok utcában található, a kis játszótérrel szemben. Az ösvényen 23 különféle járófelület került kialakításra 2014-ben. Google térképes segítség ezen a linken. Tömegközlekedéssel megközelíthető a Békásmegyeri HÉV-től 143-as busszal, Pince köz megállóig.

 


 5. Remeteszőlős

A mezítlábas ösvények egyik legújabb tagja Remeteszőlősön található. Itt 2016. június 4-én avattak fel egy új, 12 állomásból álló mezítlábas tanösvényt a Bodza Liget Pihenőparkban. A Mezítlábas ösvény több burkolattípussal (pl. kavics, homok, murva, fadeszka, tobozok), a természetgyógyászat erejével pezsdíti fel a talp vérkeringését. Ráadásul többek között mozgásfejlesztő gyakorlatok elvégzésére is lehetőséget ad, a közelben lévő fűszerkertnek köszönhetően pedig még a szaglásunkat is próbára teszi.

 


6. Alsómocsolád

A Dunántúli-dombság területén található Hét Patak Gyöngye Natúrpark szívében fekvő Alsómocsoládon szintén található Kneipp-ösvény, amelyet számos más izgalmas lehetőség egészít ki. A területen ingyenesen kipróbálható a mezítlábas séta mellett a drótfonatos kerítésből készült labirintus, az erdei élményösvény és tornapálya, vagy a QR kódos faluséta, amely során mobiltelefonunk segítségével, saját ritmusunkban járhatjuk be a látnivalókat. A falu taván hajókázásra és kenuzásra is lehetőség van.


7. Százhalombatta

A százhalombattai Régészeti Park keleti szélén, a tölgyes-juharos kiserdőben kanyarog a kicsik és nagyok vidám élményszerzésére szolgáló mezítlábas ösvény. Kerek kavicsok, fenyőtoboz, tégla, friss fű, nádkötegek simogatják talpunkat, ha végigmegyünk rajtuk. Természetesen nem csupán a sétaút kedvéért érdemes ellátogatni a parkba, hiszen itt eredeti helyükön csodálhatjuk meg a 2700 évvel ezelőtt, a korai vaskorban emelt halomsírokat, a bronzkori falut vagy és a vaskori település épületeit.

 


8. Ölbő

A Sárvárhoz közeli Ölbő falu végén egy lakatlan házban hozta létre a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász 2012 nyarán a Szent Miklós Gyógyfüves Házat, melynek kertjében Kneipp taposó is helyet kapott. A pezsdítő séta mellett lehetőség nyílik a gyógynövénytermesztés, feldolgozás és csomagolás valamint a bio gyümölcsök aszalásának megtekintésére is. A gyógynövényes ház hétfőtől péntekig reggel 8 és délután 4 óra között látogatható.

 

 


9. Dombóvár - Kondavölgy

A Dombóvárt átszelő Konda-patak völgyében 25 kilométer hosszú turistaútvonal kialakítására került sor a délen fekvő Nyerges-tótól és az azt körülölelő erdőtől a város északi határában fekvő tavakig. A Kondavölgy látványosságai között találjuk a Fogadalmi ligetben futó Kneipp ösvényt is, de akár a környék természetvédelmi csodáival is megismerkedhetünk itt a Dombóvári Önkéntes Polgári Természetőr Egyesület bemutatótermében.

 

 


10. Eplény

Az eplényi Kaland Hegyen a Libegővel lehet feljutni a hegytetőre. A libegő kiszállójától nem messze található a Mezítlábas Ösvény kezdete, amely egészen az Ámos-hegyi kilátóig vezet. "Mezítláb a Kilátóig!" - jelzi a tábla az Ámos-Hegy tetején. Az ösvény úgy lett kialakítva, hogy a kilátóig több típusú talajon lehet végigmenni: van itt mulcs, kavics, toboz, homok, fa, föld és murva is.

 


+1 Lábatlan

A Lábatlani Búzás-hegyi sétaút mezítlábas parkját 2017. augusztusában adták át. Az eredetileg 15 kerettell megnyílt parkot 2018-ban újabb 6 kerettel bővítették.  Ezekben gesztenyék, kukoricacsutkák, locsolótömlők, kavicsok, faszegélyek és masszírozó rudacskák találhatók.

 

A képek forrása: Csopak honlapja, Bük turisztikai honlapja, a tabajdi Mezítlábas Park honlapja, Óbuda honlapja, a perkerdo.hu, Alcsómocsolád honlapja, a "Matrica" Múzeum és Régészeti Park Facebook oldala, a Szent Miklós Gógyfüves Ház Facebook oldala, Kondavölgy honlapja, kalandhegy.hu, Lábatlan honlapja

2017.07.04.

Frissítve: 2019. 07. 21.

Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!