Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Családi kirándulástippek az őszi szünetre

Az őszi szünet remek alkalmat nyújt családi kirándulások szervezésére is, főleg hogy tökéletes kirándulóidő ígérkezik egész hétre. A mostani válogatásunkhoz az elmúlt három évben európai uniós forrásból megújult Kék Kör adta az ötletet.

A Kék Kör három túrarendszert egyesít: az észak-magyarországi  Országos Kéktúrát, a Dél-dunántúli Kéktúrát és az Alföldi Kéktúrát. Eddig több ezren teljesítették az összesen 2550 kilométernyi utat és csak az utóbbi két évben több, mint 8000-en váltották ki igazolófüzetüket, ami arra enged következtetni, hogy a túrázás hazánkban is egyre népszerűbb időtöltés. Kirándulás-ajánlónkban olyan megújult helyszíneket válogattunk össze, ahova a családdal is érdemes felkerekedni.

Debrecen - kisvasút, tavak, új kilátó

Debrecen Hétvezér megállóhelyről indul a Zsuzsi Erdei Vasút és akácosok, tölgyesek, fenyvesek, tanyák és szántók között halad az útján egészen a hármashegyaljai végállomásig. Innen könnyen elérhető a Kék Kör-fejlesztések keretében megépült 25 méter magas erdőspusztai Hármashegyi-kilátó, amelynek tetejére 101 lépcső vezet fel. A kilátóból nem csak Debrecent, de a 60 kilométerre lévő Nagyváradot is megcsodálhatjuk. Erdőspuszta környéken számos túraútvonal csábít kirándulásra, például a mézeshegyi tavaknál szintén újonnan kialakított 8 kilométeres turistaösvény vagy a 4 kilométeres kerékpárút. A kirándulást érdemes hétvégére időzíteni, mert a Zsuzsi Vasút október és november hónapban csak hétvégente közlekedik. Sőt, ha október 31-ét választjuk, még Zsuzsi Halloween-partiján is részt vehetünk!

Fehérvárcsurgó - szurdokvölgy, kastély

A Budapesttől mindössze 80 kilométerre lévő Fehérvárcsurgó és környéke is számos látnivalót tartogat. Az itteni kirándulóhelyek is megújúltak a projekt keretében: felújították a turistaútvonalak egyes részeit és a megrongált pihenőhelyeket, új fedett és fedetlen pihenőket alakítottak ki, valamint a város melletti Zseri-házban berendezésre került egy új ökoturisztikai múzeum. A környék főbb látványosságai közé tartozik a Gaja-patak völgye, ahol például kerekesszékkel és babakocsival is járható hidat építettek a szurdok egyik legnevezetesebb látnivalójánál, az Ádám-Éva fánál. Ha a városban járunk, kirándulás előtt vagy után mindenképpen látogassunk el a csodálatos Károlyi Kastélyba, ahol naponta többször indul idegenvezetéses kastélylátogatás. (Fotó: Horváth József).

Börzsöny - Csóványos-kilátó, kirándulóközpont 

A Csóványos a Börzsöny legmagasabb csúcsa, így épp ideje volt, hogy királyi méretéhez illő kilátót kapjon. A 938 méter magas csúcson pont egy éve, 2014. októberében nyílt meg az új kilátó. A Csóványosra több turistaúton is fel lehet jutni például Királyrétről vagy a Diósjenői Erdei Szabadidő Parkból. (A szabadidőpark november 1-jén zárva tart). Ha kisebb gyerekekkel ezt túl megterhelőnek érezzük, akkor látogassunk el a Börzsöny kapujának számító Katalinpusztára, ahol szintén megújult a kirándulóközpont és az erdei iskola. A tanösvényeket bejárva – akár GPS segítségével - megismerhetjük a környék élővilágát, az óvodásokat pedig a Legyél te is kiserdész! élményösvény várja. A kirándulóközpontban erdei bolt, vadaspark és erdei játszótér is a látogatók rendelkezésére áll. Május vége óta pedig hétvégente a parkolótól a tanösvényig akár hangyavasúton is utazhatunk.

Baja - bringás paradicsom

Ha Baja, akkor bringázás. Az uniós beruházás keretében az új kerékpárút mellett a Petőfi-szigeten turisztikai központ létesült, ahol lehetőség van kerékpár bérlésre is. Innen rövidebb-hosszabb túrákat tehetünk a szélrózsa minden irányába. Például a Duna töltésen elkerekezhetünk Érsekcsanádra majd vissza (30 km), bejárhatjuk a gemenci erdő északi részét a Baja – Pöböly – Somfova – Szent László híd – Rév Csárda – Baja útvonalon (57 km), vagy csaphatunk egy kisebb, „családi” kört (22 km) a gemenci erdőben Pörböly, majd az Ökoturisztikai Park érintésével. Itt arra is lehetőségünk nyílik, hogy a bicikliket hátrahagyva utazzunk egyet a gemenci kisvasúton. A kerékpározás mellett remek kikapcsolódás várja a családokat a bajai Nagy-Pandúr-szigeten található Pandúr Ökoparkban is. Itt egy nyolc állomásból álló tanösvényen ismerhetjük meg a Gemenci erdő növény- és állatvilágát, a bátrabbak akár ősszel is kipróbálhatják a mezítlábas ösvényt, a park közepén pedig egy 5 emelet magas kilátóból csodálhatjuk meg a környéket. A parkba a belépés ingyenes. Szeptember 1. és március 31. között 9 és 18 óra között, április 1. és augusztus 1. között pedig 8 és 21 óra között tart nyitva.

Mesztegnyő - madármegfigyelés. kisvasút

Végül, de nem utolsósorban a Marcalitól 8 kilométerre fekvő, gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező Mesztegnyőt ajánljuk figyelmetekbe. A Kéktúra vonalán elhelyezkedő falu közelében remek túraútvonalak, kerékpárutak vannak, sőt a 8,5 kilométer hosszan kanyargó kisvasutat is kipróbálhatjuk, igaz csak szabad- és munkaszüneti napokon április elejétől november végéig. Az Országos Kék Kör Dél-dunántúli régióját érintő projekt részeként a Búsvári-halastó mellett madármegfigyelő kilátó épült, Mesztegnyő kisvasúti végállomás mellett esőbeálló, Kak-pusztán új természetőr ház és új tanösvény létesült Eltűnt Puszták Nyomában néven.