Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

3 meseszép szurdokvölgy Budapest közelében

Budapest környékén szép számmal találunk természeti csodákat, de talán mind közül a legnagyobb népszerűségnek a szurdokvölgyek örvendenek. Az őszi kirándulószezonban ideális kirándulóhelyek, ahonnan egész biztosan az egész család kellemes emlékekkel indul haza a túra után. Vadregényes jellegüknél fogva a szurdokvölgyek remek lehetőséget nyújtanak arra is, hogy akár a legkisebb gyerekekkel is megszerettessük a túrázást.

Összeállításunkban a Pilis három gyöngyszemét mutatjuk be: az Apátkúti-völgyet, a Holdvilág-árkot és a Dera-szurdokot. 


Apátkúti-völgy

A völgy a Pilis visegrádi részén helyezkedik el, a fővárostól mindössze 45 kilométerre. A szurdok a Bertényi Miklós Füvészkert területén található, ahova belépőt kell váltanunk, ezt a füvészkert bejáratánál lévő Ördögmalom Étteremben tehetjük meg.

A parkban táblákkal jelzik, merre induljunk a szurdokba. A szurdoktúra viszonylag rövid és nem is megerőltető, akár a gyalogláshoz szokott kisebb óvodásokkal is gond nélkül teljesíthető.

A szurdoktúra után a Füvészkertben még egy kellemes körsétát is tehetünk, amely során például megcsodálhatjuk az őszi kikericseket.

És ha még mindig van időnk és energiánk, akkor érdemes elsétálni a közeli pisztrángos tóhoz is, ahol akár az ebédrevalót is kifoghatjuk.

 


Holdvilág-árok

A Pomáz-Dobogókő közötti úton, a csobánkai elágazás után jobbra találjuk a parkolót, ahol a kiránduláshoz le tudjuk tenni az autót, illetve itt, a Csikóváraljai menedékház nevű megállónál kell leszállni, amennyiben busszal jövünk.

Ez a három közül a legnagyobb kihívást jelentő túra. Csak száraz időben induljunk neki, mert maga a Holdvilág-árok még száraz időben is igencsak csúszós lehet. Kisebb gyerekeket háti hordozóban tudunk végigvinni a kanyonon, az árok bejáratáig viszont maguk is el tudnak menni. Kiránduláshoz szokott gyerekeket akár 6-7 éves kortól is vihetünk, kevésbé kalandvágyó szülőknek és gyerekeknek 9-10 éves kortól ajánlott.

A kanyonhoz a parkolóból kicsit az aszfaltúton visszafelé haladva a piros jelzésen kell elindulni, majd innen kell a piros keresztre rátérni, ami a Holdvilág-árokhoz vezet. 

A túra legizgalmasabb része a vaslépcsőn való felkapaszkodás. Ezt a részt egyébként ki lehet kerülni, ha a kanyon felső szakaszán nem megyünk be a sziklakatlanba, hanem a hegyoldalban indulunk el.

Visszafelé a zöld kereszt, zöld kör, majd zöld négyzet útvonalon juthatunk el a menedékházi parkolóban hagyott autónkhoz (persze csak akkor ha nem szeretnénk a visszafelé utat is a kanyonban megtenni). Ez egy kb 5 kilométeres kör. A parkolóból egy rövidebb útvonalon, a zöld körtúra jelzésen is eljuthatunk a Holdvilág-árokhoz.


Dera-szurdok

Ezt a kb. 1 kilométer hosszú bájos szurdokvölgyet szintén a Pomáz-Dobogókő útról tudjuk elérni, csak ez esetben Pilisszentkereszt előtt balra kell letérni az útról a parkolóba

A túra akár kisebb gyerekekkel is könnyen teljesíthető és igen izgalmas, hiszen ide-oda kígyózó kis fahidakon kell átkelnünk.

Ha a patakban épp nincs víz, a túra egy részét akár a mederben is megtehetjük.

Sőt, még a fák gyökérzetét is megvizsgálhatjuk egészen közelről!

S ha van egy kis időnk, akár kőbékákat is készíthetünk.

Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!