Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Családi kirándulástippek az őszi szünetre

Az őszi szünet már eltelt, de a novemberi hétvégék is remek alkalmat nyújtanak a családi kirándulások szervezésére is. A mostani válogatásunkhoz az elmúlt években európai uniós forrásból megújult Kék Kör adta az ihletet.

A Kék Kör három túrarendszert egyesít: az észak-magyarországi  Országos Kéktúrát, a Dél-dunántúli Kéktúrát és az Alföldi Kéktúrát. Eddig több ezren teljesítették az összesen 2550 kilométernyi utat, ami arra enged következtetni, hogy a túrázás hazánkban is egyre népszerűbb időtöltés. Kirándulás-ajánlónkban olyan megújult helyszíneket válogattunk össze, ahova a családdal is érdemes felkerekedni.

Debrecen - kisvasút, tavak, új kilátó

Debrecen Hétvezér megállóhelyről indul a Zsuzsi Erdei Vasút és akácosok, tölgyesek, fenyvesek, tanyák és szántók között halad az útján egészen a hármashegyaljai végállomásig. Innen könnyen elérhető a Kék Kör-fejlesztések keretében megépült 25 méter magas erdőspusztai Hármashegyi-kilátó, amelynek tetejére 101 lépcső vezet fel. A kilátóból nem csak Debrecent, de a 60 kilométerre lévő Nagyváradot is megcsodálhatjuk. Erdőspuszta környéken számos túraútvonal csábít kirándulásra, például a mézeshegyi tavaknál szintén újonnan kialakított 8 kilométeres turistaösvény vagy a 4 kilométeres kerékpárút. A kirándulást érdemes hétvégére időzíteni, mert a Zsuzsi Vasút szeptemberben szerdánként és hétvégén, októberben csak hétvégente közlekedik. Sőt, ha október 28-át választjuk, még Zsuzsi Halloween-partiján is részt vehetünk!

Fehérvárcsurgó - szurdokvölgy, kastély

A Budapesttől mindössze 80 kilométerre lévő Fehérvárcsurgó és környéke is számos látnivalót tartogat. Az itteni kirándulóhelyek is megújúltak a projekt keretében: felújították a turistaútvonalak egyes részeit és a megrongált pihenőhelyeket, új fedett és fedetlen pihenőket alakítottak ki, valamint a város melletti Zseri-házban berendezésre került egy új ökoturisztikai múzeum. A környék főbb látványosságai közé tartozik a Gaja-patak völgye, ahol például kerekesszékkel és babakocsival is járható hidat építettek a szurdok egyik legnevezetesebb látnivalójánál, az Ádám-Éva fánál.  (Fotó: Horváth József).Börzsöny - Csóványos-kilátó, kirándulóközpont

A Csóványos a Börzsöny legmagasabb csúcsa, így épp ideje volt, hogy királyi méretéhez illő kilátót kapjon. A 938 méter magas csúcson pont egy éve, 2014. októberében nyílt meg az új kilátó. A Csóványosra több turistaúton is fel lehet jutni például Királyrétről vagy a Diósjenői Erdei Szabadidő Parkból. Ha kisebb gyerekekkel ezt túl megterhelőnek érezzük, akkor látogassunk el a Börzsöny kapujának számító Katalinpusztára, ahol szintén megújult a kirándulóközpont és az erdei iskola. A tanösvényeket bejárva – akár GPS segítségével - megismerhetjük a környék élővilágát, az óvodásokat pedig a Legyél te is kiserdész! élményösvény várja. A kirándulóközpontban erdei bolt, vadaspark és erdei játszótér is a látogatók rendelkezésére áll. És ha kedvünk szottyan, akár hangyavasúton is utazhatunk.

Baja - bringás paradicsom

Ha Baja, akkor bringázás. Az uniós beruházás keretében az új kerékpárút mellett a Petőfi-szigeten turisztikai központ létesült, ahol lehetőség van kerékpár bérlésre is. Innen rövidebb-hosszabb túrákat tehetünk a szélrózsa minden irányába. Például a Duna töltésen elkerekezhetünk Érsekcsanádra majd vissza (30 km), bejárhatjuk a gemenci erdő északi részét a Baja – Pöböly – Somfova – Szent László híd – Rév Csárda – Baja útvonalon (57 km), vagy csaphatunk egy kisebb, „családi” kört (22 km) a gemenci erdőben Pörböly, majd az Ökoturisztikai Park érintésével. Itt arra is lehetőségünk nyílik, hogy a bicikliket hátrahagyva utazzunk egyet a gemenci kisvasúton. A kerékpározás mellett remek kikapcsolódás várja a családokat a bajai Nagy-Pandúr-szigeten található Pandúr Ökoparkban is. Itt egy nyolc állomásból álló tanösvényen ismerhetjük meg a Gemenci erdő növény- és állatvilágát, a bátrabbak akár ősszel is kipróbálhatják a mezítlábas ösvényt, a park közepén pedig egy 5 emelet magas kilátóból csodálhatjuk meg a környéket. A parkba a belépés ingyenes. Szeptember 1. és március 31. között 9 és 18 óra között, április 1. és augusztus 1. között pedig 8 és 21 óra között tart nyitva.

Mesztegnyő - madármegfigyelés. kisvasút

Végül, de nem utolsósorban a Marcalitól 8 kilométerre fekvő, gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező Mesztegnyőt ajánljuk figyelmetekbe. A Kéktúra vonalán elhelyezkedő falu közelében remek túraútvonalak, kerékpárutak vannak, sőt a 8,5 kilométer hosszan kanyargó kisvasutat is kipróbálhatjuk, igaz csak szabad- és munkaszüneti napokon április elejétől november végéig. Az Országos Kék Kör Dél-dunántúli régióját érintő projekt részeként a Búsvári-halastó mellett madármegfigyelő kilátó épült, Mesztegnyő kisvasúti végállomás mellett esőbeálló, Kak-pusztán új természetőr ház és új tanösvény létesült Eltűnt Puszták Nyomában néven.

2017. szeptember 1.

Szélforgó

Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!