2022.10.16.
Tudományos alapon!
A Tasty nevű angol nyelvű oldal kikísérletezte a legfinomabb csokis keksz receptjét, amit most veletek is megosztunk. A csokis keksz tipikusan olyan édesség, amelyet könnyen, gyorsan el lehet készíteni, és még a gyerekek is besegíthetnek a keverésbe-kavarásba.
A hozzávalók:
125 gr kenyérliszt
95 gr finomliszt
1,5 kk só
1 kk szódabikarbóna
225 gr vaj
2 ek szobahőmérsékletű víz
220 gr sötétbarna nádcukor
100 gr kristálycukor
2 kk vaníliakivonat
1 kk instant kávé
1 nagy tojás
1 nagy tojássárgája
85 gr étcsokoládé csepp
130 gr étcsokoládé
Elkészítés:
- Egy edénybe szitáljuk bele a liszteket, majd adjuk hozzá a sót és a szódabikarbónát.
- Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, majd barnítsuk meg.
- Ha a vaj megbarnult, öntsük hőálló edénybe, és hagyjuk 1-2 pecig hűlni, majd adjunk hozzá pár kanál vizet, hogy az egész 240 ml tegyen ki, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- Egy nagyobb edényben keverjük össze a cukrokat, a vaníliakivonatot, az instant kávét és a lehűlt, de még mindig folyékony vajat. 1-2 percig keverjük kézi mixerrel, amíg könnyű és habos nem lesz.
- Adjuk hozzá az egész tojást és a tojássárgáját is.
- Apránként keverjük bele a száraz összetevőket.
- Egy fakanállal keverjük bele a csokicseppeket és csokidarabokat.
- Tegyünk 3 evőkanálnyi halmokat a sütőpapírra.
- Lefedve tegyük a hűtőbe egy órára, vagy akár egy egész éjszakára.
- Melegítsük elő a sütőt 180˚C-ra.
- A kilapított kekszeket egymástól 8-10 cm-re helyezzük a sütőpapírra és süssük 12-14 percig az előmelegített sütőben.
- 2-3 percig hagyjuk a sütőlapon, miután kivesszük a sütőből, majd tegyük sütőrácsra kihűlni. Nyamm!
Jó étvágyat!
2022. október 16.