2021.09.06.
Gyerekek és szülők örök kedvence a piskóta. Nézzük hogyan készül Szélforgó módra.
Tinilányként gyakran sütöttem piskótát. Élveztem, hogy gyorsan és könnyen elkészül. Büszke voltam rá, hogy tudok sütni. Persze azóta rájöttem, hogy a sütés kicsit többről szól azért, de piskótát azóta is szeretek sütni. Van, hogy csak úgy magában esszük, van olan is, hogy gyümölccsel halmozom meg. A mostani recept is gyümölcsös vagyis barackos lesz.
Közepes méretű tepsihez elegendő mennyiségek:
- 6 tojás
- 6 csapott evőkanál cukor
- 6 púpozott evőkanál liszt (nálam gluténmentes lisztkeverék, abból is Schar Patisserie)
- 1 vaníliás cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 6 szem nagy őszibarack
A tojásfehérjét robotgéppel elkezdem felverni. Amikor már majdnem kemény, lassan hozzáadagolom a cukrokat és teljesen kemény habbá verem. Ezután egyesével hozzáadom a tojások sárgáját, majd ezt követi a sütőporral összekevert liszt (kanalanként). Itt már nem géppel dolgozom, hanem óvatosan fakanállal keverem össze.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm, elegyengetem és a tetejére helyezem szép sorban a kis szeletekre vágott (megpucolt) barackot.
20 percig sütöm légkeveréses módon 200 fokon. Természetesen a tűpróba itt sem árt, így tudjuk ellenőrizni, hogy biztosan átsült-e.
Az első 15 percben nem nyitogatjuk, nézegetjük! Sőt, ha elkészült akkor sem vesszük ki egyből, hanem résnyire nyitott sütőajtó mellett hagyjuk meghűlni.
Sok sikert hozzá és jó étvágyat!
2021. 09. 06.