Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Február 16. a palacsinta világnapja

2021.02.16.

Február 16. a palacsinta világnapja

Mi 3 mennyei palacsintarecepttel ünnepeljük

A palacsinta világnapja egy mozgó dátumú ünnep, minden évben húshagyó keddre, azaz a húsvét előtti 47. napra esik. Kialakulásában szerepet játszott, hogy a palacsintakészítés remek lehetőség volt arra, hogy a másnap kezdődő nagyböjt előtt a maradékokat felhasználják. Mi most három finom recepttel ünnepeljük meg ezt a napot. 




Lenôtre-féle palacsinta - a franciák kedvence

Kb. 15 palacsintához: 250 g liszt - 6 tojás - 80 g olvasztott vaj - 80 g étolaj - 60 g cukor -  7.5 dl tej (ízlés szerint egy bionarancs reszelt héja)

Keverjétek el a hozzávalókat, és sütés előtt pihentessétek a tésztát 2 órán keresztül, majd kevés olajon süssétek aranybarnára.



Pancake - ahogy az amerikaiak szeretik

Kb. 10 palacsintához (kb 8 cm átmérőjű): 120 g liszt - 2 ek cukor - 2 tk sütőpor - 1 csipet só - 240 ml tej - 2 ek olvasztott vaj vagy étolaj - 1 nagy tojás 

Összekeverjük a lisztet, cukrot, sót és sütőport az egyik, a tejet, tojást és olvasztott vajat (étolajat) a másik keverőtálban, majd a lisztes keveréket hozzáöntjük a tejeshez és összekeverjük. Nem kell "túlkeverni", nem baj, ha maradnak benne csomók, csak fehér lisztes rész ne legyen benne. Enyhén olajozott serpenyőbe 2-3 evőkanálnyi tésztát kanalazunk egy-egy palacsintához, így egy alkalommal - mérettől függően - 2-3 palacsintát is ki tudunk sütni egyszerre. Amikor a palacsinták tetején buborékok képződnek, megfordítjuk és még 1-2 percig sütjük. Tálalhatjuk juharsziruppal, áfonyával, banánszeletekkel, mézzel de akár joghurttal és gyümölcsökkel is.



Hottokeki - a japán szufflépalacsinta

2 palacsintához: 90 liszt - 3 ek cukor - 1 csipet só - 3/4 tk sütőpor - 1/4 tk szódabikarbóna - 90 ml tej - 10 g vaj - 1/2 tk vaníliaaroma - 1/2 ek citromlé - 2 tojás

Illetve szükség lesz még egy magasabb falú pogácsaszaggatóra vagy ha ilyen nincs, akkor készíthettek formát papírból és alufóliából. Egy A4-es papírból a hosszabb oldalánál vágjatok le egy 4.5 cm széles csíkot, amit fedjetek be alufóliával és kör alakba összetekerve tűzzetek össze tűzőgéppel.

Keverjétek össze a tejet és a citromlevet, majd tegyétek félre. Olvasszátok fel a vajat a mikróban. Keverjétek össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sütőport. A tojásfehérjéket másfél ek cukorral verjétek habbá, a maradék cukrot pedig keverjétek el a tojássárgájával. A tojássárgájához adjátok hozzá a tejet, az olvasztott vajat és a vaníliát, majd miután jól összekevertétek, adjátok hozzá a lisztet, majd végül óvatosan forgassátok bele a habbá vert tojásfehérjét is. 

Az enyhén kiolajozott serpenyőt forrósítsátok fel, tegyétek bele a két kivajazott alumíniumformát, majd röviden hűtsétek le a serpenyő alját egy vizes konyharuhán. Tegyétek vissza a serpenyőt a tűzre, töltsétek meg félig a formákat a palacsintatésztával és süssétek lefedve alacsony tűzön 15 percig. Fordítsátok meg és a másik oldalán is süssétek tovább 10 percig. Óvatosan vegyétek le róla az alulmíniumgyűrűt, és tálaljátok vajjal, juharsziruppal vagy a kedvenc szószotokkal.


Jó étvágyat!

2021. február 16.


vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!