2021.02.16.
Mi 3 mennyei palacsintarecepttel ünnepeljük
A palacsinta világnapja egy mozgó dátumú ünnep, minden évben húshagyó keddre, azaz a húsvét előtti 47. napra esik. Kialakulásában szerepet játszott, hogy a palacsintakészítés remek lehetőség volt arra, hogy a másnap kezdődő nagyböjt előtt a maradékokat felhasználják. Mi most három finom recepttel ünnepeljük meg ezt a napot.
Lenôtre-féle palacsinta - a franciák kedvence
Kb. 15 palacsintához: 250 g liszt - 6 tojás - 80 g olvasztott vaj - 80 g étolaj - 60 g cukor - 7.5 dl tej (ízlés szerint egy bionarancs reszelt héja)
Pancake - ahogy az amerikaiak szeretik
Kb. 10 palacsintához (kb 8 cm átmérőjű): 120 g liszt - 2 ek cukor - 2 tk sütőpor - 1 csipet só - 240 ml tej - 2 ek olvasztott vaj vagy étolaj - 1 nagy tojás
Összekeverjük a lisztet, cukrot, sót és sütőport az egyik, a tejet, tojást és olvasztott vajat (étolajat) a másik keverőtálban, majd a lisztes keveréket hozzáöntjük a tejeshez és összekeverjük. Nem kell "túlkeverni", nem baj, ha maradnak benne csomók, csak fehér lisztes rész ne legyen benne. Enyhén olajozott serpenyőbe 2-3 evőkanálnyi tésztát kanalazunk egy-egy palacsintához, így egy alkalommal - mérettől függően - 2-3 palacsintát is ki tudunk sütni egyszerre. Amikor a palacsinták tetején buborékok képződnek, megfordítjuk és még 1-2 percig sütjük. Tálalhatjuk juharsziruppal, áfonyával, banánszeletekkel, mézzel de akár joghurttal és gyümölcsökkel is.
Hottokeki - a japán szufflépalacsinta
2 palacsintához: 90 liszt - 3 ek cukor - 1 csipet só - 3/4 tk sütőpor - 1/4 tk szódabikarbóna - 90 ml tej - 10 g vaj - 1/2 tk vaníliaaroma - 1/2 ek citromlé - 2 tojás
Illetve szükség lesz még egy magasabb falú pogácsaszaggatóra vagy ha ilyen nincs, akkor készíthettek formát papírból és alufóliából. Egy A4-es papírból a hosszabb oldalánál vágjatok le egy 4.5 cm széles csíkot, amit fedjetek be alufóliával és kör alakba összetekerve tűzzetek össze tűzőgéppel.
Keverjétek össze a tejet és a citromlevet, majd tegyétek félre. Olvasszátok fel a vajat a mikróban. Keverjétek össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sütőport. A tojásfehérjéket másfél ek cukorral verjétek habbá, a maradék cukrot pedig keverjétek el a tojássárgájával. A tojássárgájához adjátok hozzá a tejet, az olvasztott vajat és a vaníliát, majd miután jól összekevertétek, adjátok hozzá a lisztet, majd végül óvatosan forgassátok bele a habbá vert tojásfehérjét is.
Az enyhén kiolajozott serpenyőt forrósítsátok fel, tegyétek bele a két kivajazott alumíniumformát, majd röviden hűtsétek le a serpenyő alját egy vizes konyharuhán. Tegyétek vissza a serpenyőt a tűzre, töltsétek meg félig a formákat a palacsintatésztával és süssétek lefedve alacsony tűzön 15 percig. Fordítsátok meg és a másik oldalán is süssétek tovább 10 percig. Óvatosan vegyétek le róla az alulmíniumgyűrűt, és tálaljátok vajjal, juharsziruppal vagy a kedvenc szószotokkal.
Jó étvágyat!
2021. február 16.