2022.02.07.

Gyors és könnyű recept a fánkszezonban
Több mint 2 éve gluténmentesen étkezem, így a család is kitanulta már mit is jelent ez a mindennapokban. A gyerekek mindig elmondják miben is van liszt, ami jó móka, másrészt sokat tanulnak belőle.
Vannak olyan hagyományos ételek, melyeket nagyon nehéz gluténmentesen elkészíteni. A fánkról is ezt gondoltam, amíg nem találkoztam ezzel a túrófánk recepttel. Köszönet érte a Kata Boszorkánykonyhája, gluténmentes és hagyományos ételek oldalnak.
Erről a fánkról senki nem mondja meg, hogy nem búzaliszttel készült. Próbáljátok ki, hiszen egy egészségesebb verziója a hagyományos receptnek és rizslisztet már szinte bármelyik élelmiszerboltban lehet kapni.
Hozzávalók:
- 2 db tojás
- 4 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- ½ db bio citrom reszelt héja
- ½ mokkáskanál só
- 25 dkg félzsíros tehéntúró
- 15 dkg rizsliszt
- ½ cs sütőpor
- 5 dl napraforgóolaj a sütéshez
- 1 evőkanál vaníliás porcukor a tetejére
A tojásokat összekeverem a cukorral, vaníliás cukorral, sóval, a reszelt citromhéjjal (vagy 3 csepp Lemon illóolajjal), majd az áttört túrót is belekeverem. Végül hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet. Összesen ennyit kell tennem a tészta elkészítéséhez és már süthetem is.
Olajos kézzel nagyobb diónyi gombócokat formálok (a gyerekek biztosan szívesen segítenek ebben), majd nem túl forró olajban szép pirosra sütöm a fánkgombócokat. Ne tegyetek egyszerre sok fánkot az olajba, mert majdnem a duplájukra megnőnek. A fánkokat elvileg nem kell forgatni, megfordulnak maguktól. Mondjuk ez nekem még sosem sikerült. J Szóval marad a villával óvatosan mozgatás, forgatás.
Az első fánkot leellenőrzöm, hogy átsült-e rendesen a közepe. Ha nem, akkor csökkentem a hőt, és lassabban sütöm a fánkokat. A megsült fánkokat papírtörlőre szedem, hogy felszívja a felesleges olajat. Tálaláskor porcukorral megszórom, ha szeretném.
Gyorsan elkészül, nagyon finom! Próbáljátok ki ti is!
2022.02.07.