Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Galyatető Turistacentrum

Megnyílt a vadonatúj Galyatető Turistacentrum és a Galya-kilátó

Tavasztól őszig kirándulásra, télen szánkózásra, síelésre csábít a Magyarország legmagasabb csúcsaival büszkélkedő Mátra. Szeptemberben pedig megnyílt a legekhez méltó, modern ökoturisztikai központ is, a Galyatető Turistacentrum.

A turistaszállásokról általában kissé ütött-kopott ágyak, rozsdás zuhanyzók, huzatos helyiségek ugranak be, tehát semmiképp sem egy olyan hely, ahova az ember szívesen menne a gyerekeivel. A vadonatúj Galyatető Turistacentrum azonban az összes sztereotípiára rácáfol. A turistacentrum földszintjén, a közös étkező-kávézó térben kandallóban pattog a tűz, a fehér falakat vidám, ötletes piktogramok díszítik, a hatalmas ablakokon árad be a fény. A konyhasarokban mosogató és mikró, az asztalok mellett a gyerekek szórakoztatását szolgáló mini játékkonyha, a mosdóban pelenkázó szolgálja a családok kényelmét.

Többfajta szállás közül is választhatunk, igényeink és anyagi lehetőségeink függvényében.

A földszinten akadálymentesített kétágyas szobát rendeztek be, amely alkalmas kisbabával túrázó családoknak, hiszen a szobában bőven elfér még egy utazóágy, a fürdőszoba pedig pelenkázóval is fel van szerelve.

A többi szoba az emeleten található. Családok számára ideális választás lehet a három darab emeletes ágyas, fürdős négyfős szoba egyike, de akár a bakancsos hálótermet is kipróbálhatjuk. Itt meg kell elégednünk a közös mosdóhelyiségekkel, de az emeleteságyak négyesével vannak leválasztva, így egy négyfős családnak a dormitóriumban is meg lehet a saját tere.

Jó időben sátrazhatunk is. A szálló előtti füves területen 10-15 sátor fér el. A sátrazók a kinti mosdókat és zuhanyzókat használhatják, de természetesen a turistacentrum többi szolgáltatását (pl. értékmegőrző, teakonyha, biciklitároló) is igénybe vehetik.

Nagyobb gyerekekkel pedig egy egészen különleges, Magyarországon egyedülálló szállásformát is kipróbálhatunk: a turistacentrumtól 150 méterre található Galya-kilátó tetején berendezett bivakszállást. A különleges, színes körablakos szoba feljethetetlen élmény a derékaljjal és az aktuális hőmérsékletnek megfelelő hálózsákkal érkező kalandoroknak, akik közel 1000 méter magasan szeretnék tölteni az éjszakát. A szobában áram, világítás van, a legközelebbi mosdó azonban csak a torony aljától kb. 100 méterre.

Ha nem is vagyunk elég elszántak a bivakszálláson való éjszakázáshoz, a kilátóba mindenképp érdemes felmenni. Az építészek, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron kénytelenek voltak megmagasítani az eredeti építményt, mivel az évek során a környező fák túlnőttek a torony kilátószintjén. Ezt egy vasbeton toldással oldották meg, és a beavatkozásnak köszönhetően az ország egyik legmagasabb kilátója jött létre egyedülálló 360 fokos panorámával. Különleges élményben lehet része azoknak, akik a téli napforduló idején jönnek ide fel napkeltekor: ezen a napon ugyanis a kilátóból nézve a Nap pontosan a kékestetői adótorony mögött kel fel, így nem mindennapi  képeket készíthetünk.

Ha kedvet kaptatok egy kis kiránduláshoz, a turistacentrum oldalán egyből le is foglalhatjátok a szállásotokat!

Laky Krisztina (Szélforgó)

Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!