Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Márciusi gyerekkönyvek

2021.03.18.

Márciusi gyerekkönyvek

A Szívünk rajta program e havi nyertesei

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline gyerekkönyvajánló programját, így könnyítve meg a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: februárban a program szakmai zsűrije Charlie Mackesy A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló című könyvét választotta.

 

Az ártatlanságról és a kedvességről szóló történet egy kíváncsi kisfiú, egy mohó, élettel teli vakond, egy nehézségektől megviselt róka és egy bölcs, szelíd ló barátságát mutatja be. D. Tóth Kriszta, író, újságíró, a wmn.hu alapítója, így vélekedett a könyvről: Agyonmelengette a szívemet (…) a varázslatos illusztrációival, az egyszerűségükben csodálatos szövegeivel, az imádnivalóan tökéletlen főszereplőivel, akik nemcsak diskurálni képesek egymással, hanem együtt hallgatni is, ha kell. Egy csoda. És pont.

 

Charlie Mackesy írásán túl februárban további négy könyv kapott Szívunk rajta matricát. A legkisebbekhez a Mimó és Csipek - Ezt megúsztuk című meséskönyv szól, amelyben Mimó, Csipek és Ficak a víz titkainak felfedezésére indulnak. A kalandos utazásban a szereplőkkel közösen fedezhetjük fel a patakok, tavak élővilágát, és választ kapunk többek között arra a kérdésre is, hogy miért különleges a víz, és miért van olyan nagy szükségünk rá. A meséken túl egy játékos feladatokat tartalmazó foglalkoztatófüzetet is találunk a könyvben. Gyerekek és felnőttek számára egyaránt érdekes a Tavaszapó története. A Scolar gondozásában megjelent könyvben a télapó egy váratlan problémával szembesül: egyetlen csemetéje undorodik a téltől, a szánkózástól, és a meleg tea ízétől. Ezek helyett sokkal inkább kedveli a tavasz hangulatát. Természetesen a Tavaszapó is több egy egyszerű mesénél, hiszen fontos üzenettel szolgál a gyermek és a felnőtt között feszülő generációs különbségekről, és gyerekek is olyan tanulságot vonhatnak le, mint amit a kilencéves Kriszta: Emlékezni fogok rá, hogy belőlem is lehet bármi, amit csak szeretnék!”

 

A nyomtatott könyvek mellett egy hangoskönyv is kiérdemelte a szivecskés jelölést. Eliseo Garcia Barátkozz Mozarttal című hangoskönyve Wolfgang Amadeus Mozart gyerekkorába vezeti olvasóját. A Barátkozz-sorozat második részében megismerkedhetünk a zeneszerző kedvenc hangszereivel, valamint megtanuljuk azt is, hogy minden gyermek megérdemel egy támogatót. Ez esetben a támogató fél Mozart nővére, aki nemcsak fontos szerepet játszik a történetben, de közvetve a mai olvasókhoz is szól, észrevétlenül tanítja őket, és ad át sok érdekes és hasznos információt. Anna, a program gyerekzsűrijének tagja, a történeten túl a könyv küllemére is felhívta a figyelmet: „Tetszik, hogy nagyalakú ez a mesekönyv, a kedvencem lett, mert minden fontosabb hangszert bemutat, lerajzolva és megszólaltatva.”

Programjában a Bookline tinédzsernek szóló írásokra is felhívja a figyelmet. Ebben a hónapban ilyen Marie Pavlenko Én vagyok a napod című regénye. Pavlenko egy igazi kamasz Deborah mindennapjait mutatja be, aki bátorsággal és humorral próbál megküzdeni az előtte tornyosuló nehézségekkel: családjának széthullásával, a közelgő érettségivel, valamint a mindent szétrágó kutyájával. D. Tóth Kriszta – a hónap szakértője – így ír a műről: „Végre egy ifjúsági regény, amelyben a főszereplő valódi, élő hangon szólal meg, igazi problémákkal áll szemben és kettőnél több dimenzióban létezik.”

 

Szívünk rajta 2021. február - Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

 

Kiadó

Szerző

Cím

Korosztály

Könyvmolyképző

Charlie Mackesy

A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló

5-10 éveseknek

Menő Könyvek

Marie Pavlenko

Én vagyok a napod

14 éves kor felett

Napraforgó

Eliseo Garcia

Barátkozz Mozarttal

5-7 éveseknek

Európalánta

Gál Noémi Kisfaludi Boróka Pásztor Péter

Mimó és Csipek - Ezt megúsztuk

3-7 éveseknek

Scolar

Marc-Uwe Kling Astrid Henn

Tavaszapó

5-7 éveseknek

 

2021. március 18.

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!