Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

A hónap Szívünk rajta könyve: Anne Frank naplója

 

A hónap Szívünk rajta könyve: Anne Frank naplója

A napló mellett négy kihagyhatatlan könyv kapott még Szívünk rajta matricát.

A Szívünk rajta program októberi hónap könyve Anne Frank naplója lett, amiben nemcsak egy tizenöt éves lánnyal ismerkedhetnek meg a gyerekek, hanem egy kegyetlen korszak mindennapjaival is.

 

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos és egyre erősödő érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline programját, melynek fő célja a szülők könyvválasztásának megkönnyítése. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban kiemelnek egy alkotást: idén októberben a program szakmai és gyerekzsűrije is az Anne Frank naplója című könyvet választotta. A szakmai csapat részéről Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő így nyilatkozott a könyvről: „Anne Frank naplója a legcsodálatosabb szöveg, amit a 20. században kiadtak. Anne-nak nem lett volna szabad meghalnia, a naplóját a gyerekeinek meg az unokáinak kellene olvasnia, nem nekünk. Nekünk Anne újabb könyveit kellene megvásárolnunk, amit ugyanolyan tisztánlátással, keresetlen őszinteséggel és okosan írt volna meg, mint a naplóját. De nem így alakult. A második világháború, a fasizmus nem engedte, hogy így alakuljon. Ezért kell Anne naplóját újra és újra kiadni. S a sorait olvasva emlékezni arra az okos, érzékeny tizenéves kamaszlányra, aki valahol minden mai tizenévesben is ott van, aki harcban áll az anyjával, aki nem érti a testi változásokat, aki szerelmet keres, és jobbá akarja tenni a világot.”

A gyerekzsűri diák tagja, a tizenhárom éves Kata, így vélekedett a hónap könyvéről: „Nagyon tetszett Anne naplója. Nagyon megfogott és megrendített a történet. Örülök, hogy én már nem abban a korban élek. De nagyon örülök, hogy fennmaradt Anne naplója és egy velem egykorú lány szemszögéből is megismerhetem a történetet. Nem csak a suliban elmondott módon. A képek nagyon szépen ki voltak benne dolgozva, de az emberek annyira nem tetszettek benne. Az egész történetre örökké fogok emlékezni.”

 

Anne Frank generációkat meghatározó alkotása mellett négy kihagyhatatlan könyv kapott még Szívünk rajta matricát.

Naomi és James Jones Itt a helyed! című kedves és könnyen olvasható története az elfogadás, beilleszkedés és helykeresés témáját járja körül a geometrikus formák világában, ahol egy háromszög próbálja megtalálni a hozzá hasonlókat.

Kós Károly élettörténetét mutatja be Boldizsár Ildikó gondosan megírt és megrajzolt gyerekkönyve. A fiú, aki Varjúvárról álmodott különlegessége, hogy többek között olyan témákkal ismerteti meg a gyerekeket, mint Trianon, a világháborúk vagy a mérnöki munka.

Az elvált szülők gyerekeinek hétköznapjait dolgozza fel Csernák Eszter Kedves Apu! című könyve. A szerző arra emlékezteti az olvasókat, hogy a gyerekek elsősorban gyerekek, így szüleik összes nehézsége és problémája sokadrangú kellene, hogy legyen a gyerekek problémájához viszonyítva.

Péczely Dóra verses antológiája ismert költők fiatalkori műveit gyűjti össze. A Lehetnék bárki versein keresztül olyan témákkal ismerkedhetnek meg a fiatalok, mint a szerelem, élet, halál, a honnan jövünk és a kik is vagyunk kérdései. A kötet rávilágít arra, hogy nem számít mikor – 1912-ben vagy 2020-ban – tesszük fel az élet nagy kérdéseit, a lényeg, hogy tegyük fel őket.


2020. november 9.

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!