Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Elkezdődött a pesterzsébeti Duna sétány építése

 

Elkezdődött a pesterzsébeti Duna sétány építése

A tervek szerint októberre készül el

Pesterzsébet Önkormányzata a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ pályázatának támogatásával újítja meg és nyitja egybe a jelenleg szétszabdalt, helyenként elhanyagolt Duna-parti területeket a Gubacsi hídtól a vizes játszótérig. Létrejön a Duna sétány, amely kulturált, esztétikus környezetben kínál majd víz- és természetközeli élményt minden idelátogató számára. A közösségi terekkel, pihenőrészekkel, látványos stégekkel bővülő sétányhoz az eddigieknél könnyebb lesz lesétálni, hiszen a sósfürdő és a hotel közötti részen új lejárat is nyílik majd a partra. 




A Gubacsi-hídtól a játszótérig (pontosabban a közösségi kert vonaláig) egybefüggő sétány jön létre. A Gyógyfürdő és a Duna Garden Hotel között egy új sétánylejárat jön létre, amin keresztül közvetlenül a Duna partjára lehet jutni.
A helyiek kérését meghallgatva a sétány vonalvezetését úgy terveztette át az önkormányzat, hogy – ívesebb formák alkalmazásával - a meglévő faállomány a lehető legteljesebben megmaradhasson. A sétányon összesen 129 fát mértek fel a szakértők, melyekből csupán négyet kell kivágni. Természetesen a kivágandó fákat a törzsátmérőjüknek megfelelően pótolni fognak a beruházás során, így a megmaradó 125 fa mellé 38 új, a dunaparti környezetbe illő fa kerül kiültetésre.

A sétány fő burkolata a Vakvarjú mellett már megismert térkő, a kis közösségi terek, „teresedések” pedig jellemzően faburkolatot kapnak. A kialakításhoz illeszkedik az utcabútorok – padok, asztalok stb. – formaválasztása is. A sétány belépési pontjaira kerékpártárolók kerülnek, de maga a sétány alapvetően a gyalogosokat szolgálja ki.

játszótér kicsit más kialakítást kap, de néhány új eszközt leszámítva főként a meglévő eszközök kerülnek vissza – természetesen a szükséges felújítás után – a területre. Egy másik projekt keretén belül fedett kültéri fitneszpark kerül a játszótér közelébe.
Az egész beruházás egyik leglátványosabb elemei a stégek lesznek – ezek részben cölöpökön álló „víziállások”, részben a Dunán lebegő „úszóművek”, melyeken padok és nyugágyak csábítják majd a látogatókat a vízközeli pihenésre.

A Duna sétány természetesen ezután is otthona az itt található vízisport-kedvelőknek is. A megújulás után minden bizonnyal sokkal nagyobb forgalom várható majd a parton, így a vízre szállóknak és a sétálóknak fokozott figyelmet kell majd fordítaniuk egymásra. A tervezők úgy alakították ki a csónakházak előtti tereket, hogy az egymást keresztező forgalmak a lehető legkevésbé zavarják egymást.  

Az építés során a partszakasz nagy része lezárásra kerül – így nem lesz elérhető a Vizes játszótér és a Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdő előtti terület, illetve a csónakházak előtti terület nagy része sem. Kisebb-nagyobb korlátozásokkal, de folyamatosan működni tud azonban a VakVarjú étterem és az ESMTK vízitelepe, bár az átmenetileg szűkebbé váló tér miatt sokkal nagyobb odafigyeléssel kell majd itt közlekednie a látogatóknak.


A munkálatok alakulását a Sétány Facebook oldalán tudjátok követni.
2021. április 9.

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!