Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Élt egyszer egy...

 

Élt egyszer egy...

Grimm meseillusztrációk Észtországból

„Élt egyszer egy...“ – rendszerint e szavakkal kezdődnek a mesék. „Élt egyszer két...“ – így kezdődik ennek a kiállításnak a története. Élt egyszer két fivér, és a mesék gyűjtése lett a hivatásuk. Meséké, amelyek a zord időkből több száz emlékező és mesélő száján át jutottak el egy derűsebb új korba. De vajon csakugyan annyival derűsebb ez a kor? A jó és a gonosz az idők kezdetétől fogva harcban állnak, és alighanem az idők végezetéig az ember kísérői maradnak...

Az északi országokban a hosszú téli estéket hagyományosan mesemondással múlatták, saját és idegen mesékkel. Észtországban sem volt ez másként. Jóllehet, az észt gyermekkönyvkia­dás napjainkban aranykorát éli, a művészeknek ritkán adódik alkalma klasszikus meseköny­vek illusztrálására. Az alkotóvágyuknak azonban semmi sem szabhat gátat. Így jöhetnek létre azok a tárlatok, melyeken testet öltenek az őket megihlető mesékről támadt látomásaik és elképzeléseik, még ha nagy valószínűséggel nem is fognak könyvek lapjain visszaköszönni.


A kiállításon látható 59 kép alkotói – 20 észt művész – a Grimm testvérek meséiből merített ihletet. Természetesen azokból, melyek a lelkivilágukhoz a legközelebb álltak. A tárlat igen­csak sokszínű lett: a legfiatalabb művészek még alkotói pályájuk elején járnak, az idősebbek már maradandó nyomot hagytak művészettörténetünkben. Egyes munkák a gyerekeket szó­lítják meg, mások a nagyobbakat. Mint ahogy a mesékkel is lenni szokott: mindenki megtalálja a neki valót. A többrétegű képeket ki-ki olyan mértékben bontja ki, amennyire az élettapaszta­lata lehetővé teszi. Van, aki megmarad a felszínnél, mások leásnak a legmélyebb, legtitkosabb rétegekig. Az bizonyos, hogy senkinek sem kell csalódnia, és a komor tónusok mellett világos, derűs árnyalatok nyújtanak vigaszt.

- Viive Noor, a kiállítás kurátora


Kiállító művészek: Sveta Aleksejeva, Anu Kalm, Kristi Kangilaski, Kadi Kurema, Anne Linnamägi, Regina Lukk-Toompere, Ülle Meister, Tiia Mets, Jüri Mildeberg, Piret Mildeberg, Gerda Märtens, Viive Noor, Juss Piho, Anne Pikkov, Tiina Mariam Reinsalu, Ulla Saar, Kertu Sillaste, Maarja Vannas, Urmas Viik, Catherine Zarip

Megtekinthető 2020. október 22-ig a Deák 17 Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Galériában.

A kiállítás megtekinthető a biztonsági előírások - azok visszavonásáig történő - betartásával (maszk vagy kendő viselete kötelező, maximum 10 fő tartózkodhat egyidejűleg a kiállítótérben egymástól 1,5 m távolságban).


A kiállítás szeptember 19-én nem látogatható.


2020. szeptember 17.

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!