Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Fekete hattyú fiókák a Budapesti Állatkertben

 

Fekete hattyú fiókák a Budapesti Állatkertben

A fekete hattyúk eredetileg Ausztráliában őshonosak

Az Ausztráliában őshonos fekete hattyúk rendszeresen szaporodnak a Budapesti Állatkertben. Jelenleg négy aranyos, pihés fióka cseperedik, akik egy hónappal ezelőtt látták meg a napvilágot. A szülők, Édua és Eduárd már igen tapasztaltak, és összetartó párként megosztják egymás között a gyereknevelés feladatait.

 

A szülőpár 2011 óta él Budapesten, s azóta már több fészekaljra való utódot is sikeresen felneveltek. A hattyúk jellemzően monogámok, azaz hosszú távú párkapcsolatban élnek, és ez a helyzet a fekete hattyúk esetében is (egy kutatás szerint 6 %-os náluk a „válási arány”). Édua, a tojó még február legvégén rakta le a tojásokat, amelyeken aztán mindkét szülő felváltva kotlott bő öt héten át. A kikelő fiókákról is közös erővel gondoskodnak, ami magába foglalja az apróságok védelmezését is. Ha ilyenkor valaki a fiókák felé közelít, a szülők dühös sziszegéssel fenyegetőznek, vagy legalábbis a kerítés mentén járőrözve figyelmeztetnek arra, hogy nem viccelnek, ha utódaik megvédéséről van szó.

 

Amíg a felnőtt állatok tollazata teljesen fekete, jellegzetes piros színű csőrrel, a fiókákat ebben a korban világosszürke, pihés tollazat borítja. Az első hetekben folyamatosan egy „kupacban”, mindig a felnőtt madarak közelében tartózkodtak, ám az elmúlt hetekben sokat önállósodtak, így megesik, hogy a négy fióka négyfelé indul a kifutóban, illetve a maga útját járva úszkál a tavacskában. Időnként azonban összeverődnek, még a fejüket-csőrüket is összedugják ilyenkor, különösen, ha ugyanaz a finom falat érdekli mindegyiküket. A fiókák általában 9 hónapos korukra cseperednek fel, a szülőpár addig gondoskodik róluk.

 

A fekete hattyú (Cygnus atratus) Ausztráliában őshonos. Az ottani vizes élőhelyeken számos vidéken jellegzetes fajnak számít, olyannyira, hogy a fekete hattyú Nyugat-Ausztrália szövetségi állam címermadara. Az a folyó pedig, amelynek partján az állam székvárosa, Perth található, a vidék felfedezésekor a hattyúkra utaló Swan River nevet kapta.


Forrás: Budapesti Állatkert sajtóközleménye

2020. május 12.

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!