Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Ha már most hiányzik a karácsony...

 

Ha már most hiányzik a karácsony...

...január 31-ig még megnézhetitek a Lengyel Intézet betlehemi jászol kiállítását.

A budapesti Lengyel Intézet Platán Galériájában az Andrássy úton a Katowicei Sziléziai Múzeum gyűjteményéből láthattok szebbenél szebb, akár pörgő-forgó és zenélő betlehemeket.
A Krisztus születésének emlékét megünneplő időszakot Lengyelországban különféleképpen hívják – Gody, Godne Święta, Szczodre Dni (Ünnepek, Méltó Ünnepek, Bőséges Napok)– karácsonytól háromkirályok napjáig tartják. Különleges időszakról van szó – jellemző ilyenkor az otthonok ünnepi feldíszítése, a jellegzetes étkek, a karácsonyi énekek (kolędy), a mindent eluraló ünnepi hangulat. A hagyomány ereje kedvezően hat számos, ezekhez a napokhoz kapcsolódó szokás és szertartás fennmaradására. Ezekben összefonódnak az ókori szertartások maradványai a modern kor szokásaival, a pogány babonák tökéletes szimbiózisban élnek a keresztény tartalmakkal.
Az újévi jókívánságokat mindig ebben az ünnepi időszakban vitték az emberekhez a betlehemesek csillaggal, bölcsővel vagy jászollal. A lengyel népi betlehemezés kezdete a XVIII.század második felére tehető. Idővel az egyházi vezetés megtiltotta, hogy betlehemes látványosságokat rendezzenek a templomokban, mivel azok egyre inkább elvilágiasodtak. A betlehemi jászol vándorolni kezdett az utcákon, először a városokban, majd a falvakban is. Lengyelországban többféle változata alakult ki. A legegyszerűbb betlehemekkel a kisfiúk és kamaszok vonultak énekelve, a bábokkal díszített nagyokat a legények vitték. Betlehemi jászlat a lakásokban is állítottak. Közülük nem egy a mai napig is ünnepi kellék. A lengyel népi betlehemek között különleges helyet foglal el a krakkói betlehemi jászol. Kapcsolódik a krakkói műemléképületekhez; művészi felépítésű, dekoratív, tematikus, technikai szempontból tökéletes – a betlehem-építő mesterség nagyszerű példája.


A kiállítás 2020. január 31-ig tekinthető meg, hétfőtől péntekig 10.00 – 18.00 óra között.

Platán Galéria – Budapest, VI. Andrássy út 32.


2020. január 7.

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!