Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Hagyományosan mai gyerekkönyvek

 

Hagyományosan mai gyerekkönyvek

A Szívünk rajta program augusztusi könyvválogatása

Gyakran képzi vita tárgyát, hogy milyen könyveket adjunk a gyerekek kezébe. Helyezzük előtérbe a hagyományos értéket bemutató olvasmányokat, vagy inkább kortárs, modernebb történeteket adjunk a gyerek kezébe? A Bookline könyvajánló programjának augusztusi válogatása azt mutatja, hogy a népmesék és a kortárs mesék jól megférnek egymás mellett és egyaránt fontos tanulságokkal bírnak.

 

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline gyerekkönyvajánló programját, ami a szülőknek kíván segíteni a választásban. A Szívünk rajta független szakértői, matricával jelölik meg a minőségi újdonságokat, s ezek közül minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást is.

Augusztusban a választás Várszegi Adél Zümmögés erdőn-mezőn című könyvére esett, amiről a program egyik zsűritagja, Bánfi Csilla tanár, könyvtárpedagógus így vélekedett: „Méhecskékről egy méhecskétől, avagy igaz történetek a világ legfontosabb repülő hatlábúiról. Bolyhos, a méhecske mesél egy kislánynak Szofinak. Olvasva a könyvet megismerjük a méheket, miben különböznek a darazsaktól, a mézkészítést, a méhrajzást, a növényeket, csupa olyasmit, ami körülvesz bennünket. A környezettudatos nevelés nagyon fontos könyve. Bűbájos rajzokkal. Kicsiknek is nagyobbaknak is.”.

A környezetvédelem aktuális probléma, amiről érdemes a gyerekeknek is szólni. A témát nemcsak Várszegi Adél dolgozta fel, de ezzel foglalkozik Sophie Rigal-Goulard Harminc nap szemét nélkül című könyve is. A UNICEF-díjas kötetben egy átlagos család életébe nyerhetünk bepillantást, akik éppen egy „hulladékmentes kihívásba” kezdenek, rajtuk keresztül pedig játékos és humoros módon ismerhetjük meg a szemét csökkentésének praktikáit.

Miért dobog a szívem? Miért gőzölög a szám, amikor hideg van? Tej van a fogaimban? A kisebbek kíváncsisága kielégíthetetlen. Sok hasonló kérdésre ad választ Emmanuelle Kecir-Lepetit Magyarázd el nekem című ismeretterjesztő könyve, ami nem csak a gyerekeknek szolgál hasznos információkkal, hanem a szülőknek is.

Az iskolaévet követő vakáció az év egyik legizgalmasabb, legkalandosabb időszaka. Fiala Borcsa Kalandok az erdő mélyén című könyve, amelyben a szerző egy unalmasnak induló nyárból, izgalmas és humoros, nyomozással átszőtt vakációt teremt. Hasonlóan izgalmas regény Kertész Erzsi Éjszakai kert című írása. A történet középpontjában egy titokzatos kert áll, amit mindig kerülnek az emberek, éppen ezért lesz érdekes a könyv főhősei, Tódor és Teória számára, akik eldöntik, hogy felfedezik a város e rejtélyes sarkát.

Pozitív, izgalmas történetek mellett, ritkán mesélünk a szomorúságról vagy épp a rossz élményekről. Eric Walters és Kathy Kacer Nagyapa hegedűje című könyve, valamint Marie Pavlenko Akár egy kismadárja azon olvasmányok közé tartozik, amik épp egy rossz alaphelyzetből formálnak pozitív üzenetet. Így a Nagyapa hegedűje a velünk élő fájdalmas múltból kiindulva, és egy különleges nagyapa-unoka kapcsolaton keresztül a szeretetről és a zene erejéről szól, míg Marie Pavlenko kiváló ifjúsági regényében  a negatív élmények feldolgozására, illetve az élet apró örömeinek megtalálására helyezi a hangsúlyt.

Döme Zsuzsa Feljön még a mi csillagunk című verseskötetében 77 fiataloknak szóló költeményt találunk, amikben olyan magyar hősöket és harcosokat mutat be, akikre méltán lehetünk büszkék, és akik fontos „elemei” nemzeti identitásunknak. A kötetben olvashatunk a honfoglalásról, legnagyobb királyainkról, Mohácsról, valamint a Rákóczi szabadságharcról is. A múltat idézi Joseph Jacobs 1892-ben összegyűjtött híres meseválogatása is, a Kelta tündérmesék, amit 2021-ben fordítottak le először magyar nyelvre. A könyv népszerűsége a 19. századtól töretlen, hiszen ezen varázslatos és izgalmas népmesék – csak úgy, mint bármely népmese – minden korban érvényes tanulságokkal rendelkeznek. 

 

Szívünk rajta 2021. augusztus - Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

Kiadó

Szerző

Cím

Korosztály

Book Kiadó

Várszegi Adél

Zümmögés erdőn-mezőn - Bolyhos és Szofi kalandjai

 

Pozsonyi Pagony

Kathy Kacer - Eric Walters

Nagyapa hegedűje

Menő Könyvek

Marie Pavlenko

Akár egy kismadár

Cerkabella Könyvek

Kertész Erzsi

Éjszakai kert

 

Digi Book

Joseph Jacobs

Kelta tündérmesék

 

Kolibri

Fiala Borcsa

Kalandok az erdő mélyén

 

Könyvmolyképző

Sophie Rigal-Goulard

Harminc nap szemét nélkül (vagy több)

Szülőföld Könyvkiadó

Döme Zsuzsa

Feljön még a mi csillagunk

 

Geopen Kiadó

Emmanuelle Kecir-Lepetit

Magyarázd el nekem...

 


2021. augusztus 10.

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!