Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Ismét várja látogatóit a budapesti föld alatti palota

 

Ismét várja látogatóit a budapesti föld alatti palota

Idén szeptember 17-én és 18-án nyílik lehetőség a különleges Kőbányai víztároló medence látogatásra.

2022-ben sem telhet el a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat a Kőbányai víztároló medence nyílt napja nélkül! Az idei évben szeptember 17-én és 18-án nyílik lehetőség a budapesti vízellátás építészeti és üzemeltetési szempontból egyaránt egyik legérdekesebb létesítményének, a Kőbányai víztároló medencének a megtekintésére. Kapunyitás 9.00 órakor, kapuzárás 16.00 órakor.

A 2018-ban fennállásának 150. évfordulóját ünneplő Fővárosi Vízművek elsőként épített, víztároló funkcióját mind a mai napig betöltő Kőbányai medence az egykor a mai Kossuth téren állt első szivattyúház ellennyomó víztárolója volt. Az Első Pesti Vízmű részként 1869 és 1871 között épített, kétszer 11 500 köbméter tároló térfogatú víztároló tervezésében és megépítésében londoni születésű William Lindley kultúrmérnök szerepe volt meghatározó.  


Az évente mindössze két alkalommal látogatható létesítmény tekintélyparancsoló méreteinek, kivételes esztétikai élményt nyújtó építészeti megoldásainak, misztikus félhomályba vesző boltíveinek köszönhetően az évek során a szeptemberi rendezvénysorozat egyik legnépszerűbb programjává vált.


A vízellátás legrégibb, ma is működő, építészetileg is káprázatos létesítménye a X. kerület, Ihász utca 29. szám alatt található. 


A létesítménybe vezető lépcső áteresztő képessége miatt a bejutás regisztrációhoz van kötve, de díjtalan. Regisztrálni ezen a linken tudtok.

A látogatás 4 éves kor felett lehetséges.


A víztároló megközelítése tömegközlekedéssel ajánlott, mivel a környéken korlátozott a parkolási lehetőség. Az Örs Vezér tere és Kőbánya-Kispest felől a 85-ös, Kőbánya Alsó Vasútállomás felől a 185-ös busszal, míg a Puskás Ferenc Stadiontól a 95-ös, a Kápolna tértől a 217-es busszal közelíthető meg a létesítmény.

2022. szeptember 3.

Forrás: vizmuvek.hu

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!