Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Megnyílt a komáromi Csillagerőd

 

Megnyílt a komáromi Csillagerőd

Október 8-tól látogatható hetente péntektől vasárnapig

Igazi családbarát kulturális intézménnyel gazdagodott Komárom városa, hiszen megnyílt a Liget Budapest Projektben gyönyörűen helyreállított Csillagerőd, ahol interaktív múzeumi körülmények között izgalmas ismeretterjesztő időutazáson vehettek részt.




Az épületben talált otthonra a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszmásolati gyűjteményének csaknem 300 jeles darabja, az antikvitás korától a reneszánszig megidézve az európai szobrászat legkiemelkedőbb alkotásait.



MIÉRT ÉRDEMES ELJÖNNÖTÖK?
A tárlatot végigjárva megismerkedhetünk a világ szobrászatának kiemelkedő alkotásaival, a stílusok keletkezésével, betekinthetünk az ikonográfia világába, felfedezhetjük az ábrázolási sémák kialakulását és alkalmazásuk mikéntjét. A kiállítás rávilágít továbbá a középkori és reneszánsz emlékek antik kapcsolataira, művészettörténeti párbeszédbe állítva például a Laokoón szoborcsoportot és Michealangelo szobrait.

A gondos restaurálás eredményeként egyfajta „kultúrtörténeti tanösvényként” Komáromban is tanulmányozhatók az ókori, a középkori és a reneszánsz szobrászat kiemelkedő alkotásai. A kiállított gipszmásolatok segítségével olyan jellemző vonásokat, összefüggéseket figyelhetünk meg, amelyeket — például az eredeti művek túlnyomó többségének mozdíthatatlansága miatt — egyetlen hagyományos tárlat sem képes bemutatni.


Azon túl pedig, hogy a szobrászat leghíresebb alkotásait egy helyen láthatjátok, hagyományos és digitális tartalmakkal kiegészítve számos, a gyűjtemény sajátos történetére, a gipszmásolatok készítésének technikájára vonatkozó információt is kaphattok. Az épület belső udvarában újonnan kialakított nagyobb, csarnokszerű kiállítótér pedig lehetővé teszi, hogy olyan nagyméretű műtárgyakat is megcsodálhassatok, mint Donatello Gattamelata, Verrocchio Colleoni lovas szobrainak a másolatai vagy a középkori és reneszánsz síremlékek egy része.


Az új, kibővített komplexumban a 21. századi igényeknek megfelelően nemcsak kiállítóterek, hanem vetítő- és előadóterem, múzeumpedagógiai foglalkoztató, múzeumshop és kávézó is helyet kaptak. Az ágyú- és lőállásokat visszaállították történelmi állapotukba, az udvaron pedig egy szabadtéri színpadként is használható területet alakítottak ki.


Nyitvatartás: október 8-tól péntektől vasárnapig 9 órától 17 óráig

Jegyárak (2021. november 5-ig):

Diák, nyugdíjas: 500 forint

Felnőtt: 1.000 forint

6 éves korig a belépés díjtalan.


További információ a Csillagerőd weboldalán.


Forrás: Liget Budapest FB oldala

2021. október 8.

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!