Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Megnyílt a Lepkekert

 

Megnyílt a Lepkekert

A szezonális bemutatóhelyen csaknem két tucat trópusi lepkefaj több száz egyedét csodálhatjátok meg.

Ismét Lepkekerttel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert. A Pálmaház mögött található, 260 négyzetméter alapterületű bemutatóhely 1200 köbméternyi légterében közel két tucat trópusi lepkefaj sok száz színpompás egyedében gyönyörködhet a nagyközönség. 


Az induló állományok trópusi lepkefarmokról érkeznek, amelyek nagy mennyiségben szaporítják ezeket az állatokat. A lepkéket báb állapotban kell szállítani, így érkeznek meg az Állatkertbe. Ezekből a bábokból kelnek ki aztán azok a kifejlett lepkék, amelyek a Lepkekert légterében láthatók.

A Lepkekert közepén található, üvegfalú bábszekrényben függenek a bábok, amelyeket már csak azért is érdemes megfigyelni, mert a különböző fajokhoz tartozó bábok is különbözőek, s általában olyan alakúak, hogy a természetben elrejtse őket. Sok báb például valamilyen növényi részre, elszáradt levélre emlékeztet. Egy kis szerencsével a bábból kikelő lepkék első perceit is meg lehet figyelni. A frissen kikelt állatok felpumpálják és megszárítják a szárnyukat, majd elkezdenek repülni. A Lepkekert munkatársai ilyenkor rendszeresen kinyitják a bábszekrény ajtaját, hogy a frissen kikelt lepkék kiröppenve csatlakozhassanak a Lepkekert légterében repdeső társaikhoz.

A Lepkekertben fontos alapelv a mindent a szemnek, semmit a kéznek elve. Bár a közönség bemehet a lepkék közé, és előfordul az is, hogy némelyikük hosszabb-rövidebb időre rá is száll a látogatókra (vállra, fejre stb.), kergetni, megfogni őket természetesen nem szabad.


A Lepkekert minden nap 10.00-tól látogatható.

A Lepkekert nyitása a báboktól és az aktuális időjárástól függ.

Forrás: Fővárosi Állat-és Növénykert honlapja

A kép illusztráció. 

2022. május 30.

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!