Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Megnyílt a Szalakóta Látogatóközpont

 

Megnyílt a Szalakóta Látogatóközpont

A központ ökoturisztikai és oktatási programok, madarász táborok és kutatási feladatok helyszíne lesz.

A Szalakóta Látogatóközpontot Szatymaz és Sándorfalva között, a szegedi Fehér-tó mellett található. A Kiskunsági Nemzeti Park területén elhelyezkedő bemutatóhely üzemeltetését a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) végzi.



Terveik szerint ökoturisztikai és környezeti nevelési programokat szerveznek majd itt: szakvezetéses túrákkal, madárgyűrűzési bemutatókkal, ismeretterjesztő programokkal és ornitológiai táborokkal várják majd a látogatókat. A látogatóközpont mellett olyan „Madárbarát kert”-et alakítottak ki, ahol ötleteket láthatunk arra, hogyan varázsolhatjuk kertünket nem csak madárbaráttá, de sün- és rovarbaráttá is. 


A szegedi Fehér-tó az európai madárvonulás fontos állomása, pihenő- és táplálkozó helye a vonuló darvak, vadludak és récefélék ezreinek. Több mint 300 madárfajt figyeltek már meg a területen a szakemberek, Európa egyik legnagyobb sirálytelepe is itt található, a Korom-szigeten.


A Szegedi Fehér-tó rendkívüli élővilágával most már a tó több pontján is megismerkedhetnek a látogatók. A Szalakóta Látogatóközpontnál is épül majd egy új tanösvény tavasszal, de az E75-ös főút mellett álló Tisza-völgyi Bemutatóházától induló 2 km hosszú Sirály tanösvény is szabadon látogatható. A tanösvény mára elhasználódott tábláit tavaszra felújítja a nemzeti park igazgatósága. Itt található a Beretzk Péter-kilátó, ahonnan a Korom-sziget sirálytelepét is meg lehet figyelni.


A Szegedi Fehér-tó a hazai daruvonulási útvonal egyik legfontosabb állomása. Jelenleg is csaknem 20.000 daru éjszakázik a lecsapolt halastavakon. A darvak esti húzásának megfigyelésére az MME és a KNPI is rendszeresen indít szakvezetéses túrákat az október-novemberi vonulási időszakban.


Forrás: KNP honlapja

Fotó: Tokody Béla


2019. november 24.

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!