Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

TOP 5 ingyenes meselelő-hely

 

TOP 5 ingyenes meselelő-hely

Hol nézhetitek, olvashatjátok, tölthetitek le a legjobb meséket ingyenesen?

Amikor egyre hűvösebbek és rövidebbek a nappalok, egyre több időt töltünk a négy fal között, így arra gondoltunk, ajánlunk néhány lelőhelyet, ahol rengeteg klassz mesét találtok, hogy vidáman teljenek az otthon töltött esték. Persze jól jöhet egy ilyen lista egy kánikulai vagy esős nyári napon is, vagyis szinte az év minden napján!



Sok családban népszerű őszi-téli időtöltés a diavetítés, de egy-egy esős nyári napon is jó szolgálatot tehet a meseolvasás. Lehet, hogy a számítógépen vagy táblagépen történő diafilmnézésnek nem ugyanaz a hangulata, mint a régi jó vetítős verziónak, de egy-egy este ez is jól jöhet, főleg, ha olyan adatbázisból válogathatunk, amely több mint 1300 mesefilmet tartalmaz. A Virtuális Diamúzeum mesefilm kínálatából ezen a linken válogathattok. Érdemes a kiválasztott filmekbe előzetesen belenézni, mert egyes jogvédett diát nem tudtok teljes egészében megnézni. (De még így is nagy a választék:-).



Elsődleges meselelőhelyek a könyvtárak, ahol a könyvek mellett sok helyen dvd-ket, hangoskönyveket, sőt diafilmeket is lehet kölcsönözni. Keressétek meg a hozzátok legközelebbi könyvtárat és nézzetek körül a kínálatban! A budapesti könyvtárak listáját ezen a linken találjátok. A nyári szünetben mindenképpen tájákozódjatok az adott könyvtár honlapján az aktuális nyitvatartásról! Gyerekeknek a FSZEK tagkönyvtáraiba a beiratkozás ingyenes! (Ez az opció a karantén ideje alatt sajnos nem működik, de a későbbiekben jó hasznát vehetitek).



Igazi kincsesláda a KEDD Animációs Stúdió Youtube-csatornája: rengeteg Bogyó és Babóca epizódot nézhettek itt meg, de az idősebb gyerekek egész biztosan élvezni fogják a Mátyás királyról szóló történeteket. Ezeken kívül a csatornán megtaláljátok Dániel András Egy kupac kufli című mesekönyve alapján készült animációs sorozatot is.



Ha a könyvtáratokat szeretnétek bővíteni újabb mesékkel, akkor érdemes ellátogatni az Országos Széchenyi Könyvtár elektronikus "részlegébe", ahol mese/ifjúsági regény kategóriában jelenleg közel 600 ingyenesen letölthető kiadvány közül válogathattok. (A linkre kattintva a "Szépirodalom, népköltészet" kategóriában jelöljétek be a "Gyermek- és ifjúsági irodalom" négyzetet!) A könyvek különöző formátumban hozzáférhetők, így akár egyből e-könyv-olvasóra is menthetjük a kiválaszott műveket. Az adatbázisban szerepelnek Andersen, Benedek Elek, Lázár Ervin vagy La Fontaine könyvei,  de megismerhetjük más népek meséit is, például afrikai, lett vagy litván történeteket.



Hosszabb utazások alkalmával jól jöhet néhány hangoskönyv is. Ha ilyet keresünk, az OSZK digitális könyvtárában ismét jó helyen járunk. Bár a választék természetesen kisebb, mint a könyvek esetében, így is találunk sok-sok órányi anyagot. Vannak népmesék, Benedek Elek több mesegyűjteménye is megtalálható itt, de meghallgathatjuk az Alice Csodaországbant vagy Fazekas Lúdas Matyiját is.



2019. augusztus 14.

Frissítve: 2020. április 16.

 

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!