Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Magyarország legvadregényesebb kisvasútjai

Ma már népszerű turista célpontok az ország különböző kisvasútjai, melyek eredetileg faszállításra épültek. Ezt a funkciójukat a legtöbben már elveszítették, a sínpárok viszont olyan gyönyörű helyeken futnak, hogy a kirándulók nagy örömére személyszállításra tértek át. Bemutatunk öt kevésbé ismert, ám gyönyörű vidéken kanyargó kisvasutat.

 

Csömödéri Kisvasút

A Zala megyei kisvasút teljes hossza 109 km, ám mi egy 32 km-es szakaszra szeretnénk felhívni a figyelmet - ez a Lenti és Kistolmács közötti szakasz, amelyre utasként jegyet válthatunk. A göcseji táj kiránduló útvonalait és főbb látványosságait összekötő vasútvonalra felülve számtalan szépség tárul elénk. Gyönyörködhetünk a zajdai erdőben, a csömödéri horgásztóban is, és ha szerencsénk van, a környék gazdag állatvilága is felfedi magát előttünk. Kirándulásként ellátogathatunk a közelben lévő budafai arborétumba is. Akár biciklivel, akár túrabakancsban érkezünk, jó terepet találunk.

A kisvasút május és szeptember között közlekedik.

 

Almamelléki Erdei Vasút

A "zselici csühögő" 6 km hosszú pályán közlekedik, viszont ezen a rövid távon is nagyon sok természeti szépség mellett halad el. Ősbükkös, vadászkastély és halastó szegélyezi a tájat, s mivel a sínpár egy völgyben halad végig, tág panoráma tárul elénk. Ha leszállunk,  több tanösvény közül választhatunk kirándulási útvonalat, és nem kell messze mennünk az ibafai Pipamúzeumhoz sem. Érdekesség, hogy ez az ország egyik legkeskenyebb nyomtávú kisvasútja. Báró Biedermann Rezső 1901-ben építtette.

A kisvasút április 23-tól októberig közlekedik.

 

Gemenci Kisvasút

A gyönyörű ártéri erdőben kanyarog 30 km hosszan a Gemenci Kisvasút. Európa legnagyobb, 18 ezer hektáros ártéri erdejében a híres gímszarvas-állomány mellett gazdag madárvilág teszi különlegessé a területet. A változatos növényvilágot a kocsányos tölgy, kőris, nyárfa, zöld juhar és fehérfűz uralja. A kisvasút pörbölyi induló állomásán Ökoturisztikai Központ létesült, amely rengeteg programmal várja az érdeklődőket: kézműves foglalkozások kipróbálására van lehetőség, múzeum nyílt, sétahajózásra lehet benevezni.

 

Kaszói Erdei Vasút

A Somogy megyében futó, teljes pályahosszában erdőben haladó kisvasút 8 km-es távon közlekedik. Elhalad a Baláta-tó mellett, melynek lápvilága védett terület különleges madárvilága miatt. Ezek megfigyelésére kilátó is épült. Az erdőrezervátum szabadon látogatható, kivéve egy-két területet, ahol a különösen védett madarak fészkelnek. Érdemes utazás előtt erről tájékozódni. A vidék lehetőséget biztosít a különböző lápi növények megfigyelésére is.

 

Mesztegnyői Kisvasút

A 9 km-es vonal különlegessége, hogy olyan vidékre kalauzolja a kirándulókat, mely még autóval sem közelíthető meg. A Boronka-melléki, érintetlen területeken erdők és tavak között kanyarog a kisvasút, mely a történelem során harcok színtere is volt: egy-egy lövészárok helye még ma is felfedezhető. Gyertyános tölgyesek, kőris-szil ligeterdők, égerlápok jellemzik a növényvilágot, rengeteg védett növény megfigyelhető itt. Gazdag a vízi madarak állománya, sőt, fekete gólya és rétisas is felfedezhető.

Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!