Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

TOP 10 meseösvény

2022.03.23.

TOP 10 meseösvény

Ahol a családi kirándulás kisgyerekkel is nagy élmény.

Kisgyerekekkel kirándulni néha macerás lehet, mert fárad a láb, melege van, fázik, éhes, nem arra akar menni, és még sorolhatnánk. Minden gondra gyógyírt jelenthet egy jól megválasztott meseösvény, ahol az izgalmas történetek felgöngyölítése egyből elfújja az össze problémát és mindenki boldogan és kellemesen kifáradva ér haza.





1. Meseösvény a Kiscelli parkerdőben

Fotó: mimoescsipek.hu

A Kiscelli meseösvény játékos formában, érdekes feladványokkal, lesatírozható rajzokkal mutatja be a természet változatosságát, és köti le a kisgyerekek figyelmét. Mimó, Csipek és Ficak kutyus Pemzli patkány vezetésével indulnak útra, amelyen olyan kérdésekre keresik a választ, hogy vajon kik élnek erdő és mező határán vagy hogyan válhat egy holt fa az élet bölcsőjévé.

Hol található? A meseösvény Budapest III. kerületében, Óbudán a Kiscelli parkerdőben található. A nyitóállomás a Kiscelli Múzeum, Doberdó utcai bejáratához esik közel.

Hogyan közelíthető meg? 

  • A Széll Kálmán tértől a 17-es villamossal vagy a Batthyány tértől a 19-es, illetve a 41-es villamossal a Szent Margit Kórház megállóig utazva, majd rövid séta a Bécsi úton visszafelé és meredek séta felfelé, a Kiscelli utcán át.
  • A Kolosy tértől a 165-ös autóbusszal érkezve, a Remetehegyi úti végállomáson leszállva, a múzeum a másik oldalról közelíthető meg, így elkerülhető a fent írt, meredek séta.

Milyen hosszú? Kb 700 méter, 35-40 perces séta.



2. Zalakarosi Éger tanösvény és vízi tipegő

Fotó: zalakaros.hu

A tanösvény állomásai (Köszöntő, Égeres éneke, Zala vize táján, Tőzike tündér tavasza, Ciccegető felfedező) a környező erdőrészlet élővilágát, az erdő „működését”, természeti értékeit és tájalakulási folyamatait dolgozzák fel. Az ismeretek közlése élményalapú, látványos tájékoztató táblákkal, illetve rajtuk elhelyezett számtalan interaktív elemmel valósul meg. A látogatókat állandó mesefigurák kísérik végig az állomásokon. ha itt jártok, mindenképpen próbáljátok ki a vízi tipegőt is, amely szintén a Termáltó és Ökopart része, ahol a termáltavon kialakított tipegőkön próbálhatjátok ki, milyen is a vízen járni. 

Hol található? Zalakaros Termáltó és Ökopart nevű területén

Hogyan közelíthető meg? 

  • Buszpályaudvar kb 700 méter, parkoló 300 méter. Táblák is jelzik az ösvény elhelyezkedését. Bicikliút 50 méterre halad el.

Milyen hosszú? A tanösvény 30 perces séta, a vízi tipegőn töltött idő attól függ, hogy hányszor akarnak rajta ide-oda cikázni a gyerekek. 



3. Meseösvény a Kis-Sváb-hegyen

Fotó: mimoescsipek.hu

Mimó és Csipek új cimborára lel Kormos, a Pilisi Parkerdő címerállataként ismert holló személyében, akinek segítségével felfedezik a Kis-Sváb-hegy növény-, és állatvilágát, miközben aktívan használják saját érzékszerveiket. A gyerekek a meseösvény állomásain az érzékszerveik aktív és tudatos használatával ismerkednek meg a területen élő állatokkal és növényekkel

Hol található? A meseösvény Budapest XII. kerületében található, indulás az Álom utcától.

Hogyan közelíthető meg? 

  • Tömegközlekedéssel a 21, 21A, 212 jelzésű buszok Pethényi utca megállójától rövid sétával érhető el.

Milyen hosszú? Kb 700 méter, 35-40 perces séta.


4. Noszvaji meseút

Fotó: Családi Meseút Facebook oldal

A Családi Meseút egy játékos kalandtúra, a „népmesék tanösvénye” mely alkalmat teremt a nyaralás, pihenés ideje alatt egy kellemes kötetlenül végigjárható sétával bebarangolni a falut, s betekintést ad a legizgalmasabb portákra. Útközben a meseházikóknál megpihenve gondosan válogatott archaikus népmesékkel ismerkedhet meg, a kirándulók apraja nagyja mesékhez pedig játékos feladatok , beszélgetés indító kérdések tartoznak.

Hol található? A Meseút kezdőpontja a noszvaji Harmónia cukrászda vagy Rozika cukrászda.

Hogyan közelíthető meg?

  • Noszvaj tömegközlekedéssel legkönnyebben Egerből közelíthető meg busszal.

Milyen hosszú? A meseút összességében hozzávetőleg 7 kilométeres sétaúton elhelyezett meseházikókból áll, amelyek egymástól különböző távolságokra vannak, betonúton sáros időben is bejárható. Mivel önjáró program a hossza 1-2 órás sétától az egész napos barangolásig igény szerint alakítható útvonal. A meseházak közül mindenki igénye, kedve szerint válogathat, az indulásnál kapott térkép alapján.



5. Meseösvény a Ferenc-hegyen

Fotó: mimoescsipek.hu

A Ferenc-hegyi Tükörben az élővilág meseösvény a Ferenc-hegy gyomrában található kacskaringós barlanggal és annak élővilágával ismerteti meg, játékos formában a városlakókat. Mimó és Csipek ezúttal a földalatti és a földfelszíni élővilág megannyi szépségének felfedezésére hív mindenkit. 

Hol található? A meseösvény Budapest II. kerületében, a Ferenc-hegyen található. A Zuhany utca és a Ferenchegyi út között.

Hogyan közelíthető meg? 

  • A 11-es autóbusszal a Törökvész út felől, a Móricz Zsigmond Gimnázium vagy Tömörkény utca buszmegállótól, a Ferenc-hegyi úton át érhetjük el az ösvényt.

Milyen hosszú? Kb. 400 méter, 20-25 perces séta.


6. Kincskereső játékösvény az Aggteleki Nemzeti Parkban

Fotó: anp.hu

A kincskereső felszereléshez tartozik menetlevél kincskereső térképpel és matricagyűjtővel, matricák a feladatok ellenőrzéséhez, illetve a játékokhoz szükséges fatojás a barlangbejárat közelében található Információs Irodában szerezhető be. Egy kincskereső felszerelést többen is használhatnak. A helyesen beragasztott matricagyűjtőt az Információs Irodában bemutatóknak a jó munkáért ajándék jár! Az ösvény húsvéttól október végéig látogatható.


Hol található? Az aggteleki Baradla-barlang fogadóterületén, szabadtéren.

Hogyan közelíthető meg? 

  • Jósvafő-Aggtelekig Miskolc érintésével vonattal, majd innen busszal juthatunk el a barlanghoz.

Milyen hosszú? A tanösvény kb. 1 kilométer hosszú, 1 óra alatt bejárható. 

7. Törökbálinti Meseerdő (A Meseerdő 2023 tavaszán karbantartás miatt még zárva tart.)

Fotó: torokbalint.hu

Törökbálint Város Önkormányzata és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésében létrehozott játékos erdei ösvényen állatok, mesebeli manók, tündérek kérik a gyerekeket, hogy segítsenek az erdő lakóinak életét megkeserítő hatlábú szarvasállat megszelídítésében. 11 állomáson keresztül játékos feladatok várják a 4-10 éves gyerekeket. A játékok, feladatok úgy vannak összeállítva, hogy kisebb és nagyobb gyerekek is találjanak benne kihívást, akár egyedül, akár csoportosan, de aki csak nézelődni szeretne, annak is remek szórakozást kínál az ösvény.

Hol található? A Törökbálinti Focipálya (TTC pálya) melletti, piros jelzéssel kijelölt túraösvény első szakasza.

Hogyan közelíthető meg? 

  • Budapestről a Kelenföldi Metróállomástól a 172-es vagy 173-as busszal a Munkácsy Mihály utcai megállóhoz kell érkezni. Az Alsóerdősor utcán gyalogosan jutunk el a sportpályáig. A pálya mellett (a pályával szembe állva bal kéz felől) induló erdei úton 100 méter séta után kapu jelzi az ösvény kezdetét. Bár az összes törökbálinti erdei bejárat felől van az ösvénynek összeköttetése, érdemes a focipálya felől érkezni, a játék irányának megfelelően.

Milyen hosszú? 11 állomás, 50-55 perc alatt bejárható.


8. Mesevers tanösvény Liptód és Babarc környékén

Fotó: Mesevers tanösvény Facebook csoport

Gondoltunk a nagyobb gyerekekre is, így egy hosszabb mesés-verses kirándulási lehetőséget is bemutatunk nektek. A Mesevers tanösvény, két különálló szakaszból álló, a környék érdekességeit, természeti szépségeit érintő túraút, melynek mentén ládikákban  földünkről, világunkról, életünkről, a természet szépségéről szóló verseket találunk. A tanösvényről Babarcon és Liptódon a falvak központjában információs tábla van felállítva. Az útvonal nincs kitáblázva. Az egyéni bejáráshoz az információs táblán térkép, és telefonnal, QR kód leolvasóval letölthető online térkép segíthet a tájékozódásban. Az ajánlott túraútvonalak körtúrák.


Hol található? Liptód és Babarc Pécsváradtól délre, Baranya megyében található.

Hogyan közelíthető meg? 

  • Mindkét falu Pécsről busszal közelíthető meg.

Milyen hosszú? A tanösvények talán hosszabbak az átlagosnál: a babarci 20 km, mely körtúraként két részben is bejárható, 12 és 8 km hosszban. A liptódi 14 km. 

9. Boszorkány meseösvény - Sopron

Fotó: visitsopron.com

A Boszorkány meseösvényen mesés feladványokon keresztül ismerhetitek meg a Soproni Parkerdőt, ahol vadászmúzeum, kalandpark és kilátó is vár rátok! Az elvarázsolt meseösvényen boszorkányok és tündérek kísérik az utatokat. Ha ügyesen megoldjátok a játékos feladványokat, felfedi magát a Kecske-patak legendája.

Hol található? A Lővér kalandpark bejáratától indul és a Károly-kilátó közelében ér véget.

Hogyan közelíthető meg? 

  • Tömegközlekedéssel nehezen megközelíthető, a Lővér Szállóig közlekedik az 1-es és 2-es számú helyi buszjárat, innen még gyalog kb 1,5 kilométer.

Milyen hosszú? Kb. 1 kilométer hosszú.


10. Gyadai tanösvény

Fotó: Pozsonyi Antal

A télen-nyáron, minden évszakban bejárható gyadai tanösvénynek külön-külön 13 állomása van, ahol megismerkedhetünk a környék erdeivel, rétjeivel, azok természeti adottságaival, védendő értékeivel és az ezeket szem előtt tartó erdő- és gyepgazdálkodással. A nagy állomások közötti kisebb méretű táblák további érdekességeket mutatnak be. A gyermekek részére külön munkafüzet készült, amelyben a látnivalókhoz kapcsolódó játékos és gondolkodtató feladatokat oldhatnak meg, miközben útjukon a tanösvény jelkép állata, Hangya Dani kíséri őket.

Hol található? A Katalinpusztai Kirándulóközpontnál.

Hogyan közelíthető meg? 

  • Vác felől: a 2. számú főúton Katalinpusztáig, onnan táblával jelzett szilárd burkolatú bekötőúton a fizetős parkolóig vagy piros sáv jelzésen (1 km).

Milyen hosszú? 5 km hosszú, 2-3 óra.



Fedőlapi fotó forrása: Zalakaros Facebook oldala.


2022. március 23.


Frissítve: 2023. április 16.







vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!