Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

10 érdekes húsvéti szokás a nagyvilágból

2020.04.04.

10 érdekes húsvéti szokás a nagyvilágból

Mert nem mindenki locsolkodással vagy tojásfestéssel ünnepel

A világ minden tájára legtöbbünk nem jut el az élete folyamán, de semmi nem akadályoz meg bennünket abban, hogy képzelteben oda utazzunk, ahova csak akarunk. Most a húsvét apropóján teszünk világkörüli utazást. Tartsatok velünk!


1. Ausztrália

Fotó: Nicole Kearney, wikimedia.org

A kontinensnyi országban nem igazán kedvelik a nyulakat, mert falánkságukkal nagyon gyakran tönkreteszik  a termést. Ezért az ausztrálok úgy döntöttek, hogy a bandikutalakúak rendjébe tartozó őshonos bilbit fromálják meg ezenúl csokiformában húsvétkor.


2. Firenze

Fotó: mirco81., flickr.com

Az első keresztes háborúk idejére visszavezethető firenzei szokás a Scoppio del Carro (a szekér felrobbantása) nevet viseli. Húsvétvasárnap reggelén egy 9 méter magas, tűzijátékkal megrakott szekeret vontatnak végig a belvároson a dómtérre, amit 150 katona, zenész és 15. századi ruhába öltözött polgár követ. A dómban a húsvéti mise közben az érsek meggyújt egy kanócot, ami összeköttetésben van a templomnál álló szekérrel, s így indítja be a tűzijátékot. Ez a húsvéti szokás a jó termést hivatott biztosítani.


3. Finnország

Fotó: Anneli Salo, wikimedia.org

Északi rokonainknál a gyerekek, főleg a kislányok, színes ruhákba, boszorkánynak öltözve járják a házakat. Az arcukat kifestik, a fejükön kendőt viselnek, a kezükben tollakkal és krepp-papírral díszített barkát visznek, amelynek segítségével ígéretük szerint elűzik a háztól a gonosz szellemeket. És mindezért csak egy kis csokoládét kérnek cserébe.:-)


4. Lengyelország

Fotó: régi képeslap, wikipedia.org

És persze van, ahol szintén locsolkodással ünneplik a húsvétot, mint például Lengyelországban. Ott ezt úgy hívják, hogy Śmigus-dyngus, azaz vizes hétfő, mivel ők is húsvéthétfőn gyakorolják ezt a népszokást. A lényeg is ugyanaz: a fiúknak jól meg kell locsolniuk a lányokat, hogy el ne hervadjanak, s a hidelem szerint azok a lányok, akiket jó bőven meglocsoltak, egy éven belül férjhez is mennek.


5. Haux, Franciaország

Fotó: mairie.haux44.fr

Idén készítenék el 40. alkalommal  a dél-francia városkában húsvéthétfőn az ilyenkor szokásos óriásomlettet, ami sajnos most elmarad, de a szokást azért elevenítsük fel. 2018-ban 5218 tojásból egy 3.4 méter átmérőjű serpenyőben 200 hasáb fából készített tűzön készült omlett, amiből  több mint 1000 ember lakott jól. 


6. Korfu, Görögország

Fotó: greece.greekreporter.com

Húsvét szombatján zajlik a hagyományos edénydobálás a görög szigeten. Az ember kiállnak az erkélyükre és edényeket, serpenyőket és egyéb agyaedényeket dobálnak ki az ablakon, amik apró darabokra törnek lent az utcán. Egyesek azt gondolják, hogy a szokás a régi velenceiektől származik, akik újév napján mindent kidobáltak, amire nem volt szükségük.


7. Norvégia

Fotó: boktips.no

Bár a skandináv krimi mára fogalommá vált, a húsvéti krimi Norvégia specialitása. Az országban olyannyira szokássá vált, hogy ebben az időszakban az emberek krimiket néznek és olvasnak, hogy a jelenség külön nevet is kapott, ez a Påskekrims. A szokás erdetét egy érdekes történetre vezetik vissza. 1923-ban húsvétkor egy új krimi reklámja került a népszerű napilap címlapjára. A hirdetés olyan élethű volt, hogy sokan azt hitték, valódi hírről van szó. A regényt természetesen elkapkodták és azóta a norvégok húsvétkor krimiket olvasnak.


8. Vatikán

Fotó: Laura Paone, flickr.com

Nagypénteken a pápa vezetésével a hívők végigjárják a keresztutat. A körmenet 14 állomásból áll, melyek a Colosseum környékén vannak elhelyezve. Az egyes állomásokon elmélkedéseket olvasnak fel. Nagyszombaton este a Szent Péter Bazilikában zajlik ünnepi mise, vasárnap pedig reggeli szertartás zajlik a Szent Péter téren, ahol mindig hatalmas tömeg gyűlik össze. Ennek a végén hangzik el az "Urbi et orbi", az apostoli áldás. Ez egy ünnepi üzenetből, egy  60 különböző nyelven elhangzó jókívánságból és az áldásból áll.

9. Verges, Spanyolország

Fotó: laprocesso.cat

Nagycsütörtökön zajlik a katalán kisvárosban, Vergesben a dansa de la mort, azaz a haláltánc, ami Krisztus életének és keresztútjának bemutatása drámai formában. A szereplők csontvázruhába öltöznek, és így haladnak keresztül a városon. A műsor éjfélkor kezdődik és hajnali 3-kor fejeződik be.


10. Prizzi, Olaszország

Fotó: Carmelo Giuseppe Colletti/Wikimedia Commons

Palermóról délre, a szicíliai Prizziben a húsvétot az Abballu de daivuli nevű hagyomány határozza meg. A helyiek ilyenkor ijesztő maszkokat viselnek és piros leplekbe öltöznek. És ezek az ördögfajzatok húsvétvasárnap keresztül-kasul járják a falut, hogy minél több lelket kárhoztassanak el, egészen délutánig, amikor is Szűz Mária és Jézus végre győzedelmeskednek felettük. 


A cikk megírásához a womansday.com cikkét hívtuk segítségül.

2020. április 4.

 

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!