Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

10 kevésbé ismert családi túracélpont a Dunakanyarban

2021.04.20.

10 kevésbé ismert családi túracélpont a Dunakanyarban

Tavak, kilátók, források, várromok, barlangok, tanösvények

A Dunakanyar az ország egyik legismertebb, legkedveltebb és legfelkapottabb kirándulóhelye, szinte mindenki eljut ide, aki Budapesten és környékén jár. Ha már ti is túl vagytok a nagy klasszikusokon, mint a Prédikálószék, Rám-szakadék, Dobogókő vagy Királyrét, akkor most olyan túracélpontokat ajánlunk figyelmetekbe, amelyeknek legalábbis egy részét még biztos nem ismeritek.



Bernecebaráti tanösvény

Fotó: dekornet.hu

A Bernecebaráti tanösvényen Sisa Pista, „az utolsó nógrádi betyár" nyomán járhatjátok be a Bernecebaráti és Nagyoroszi között húzódó Nagy-völgy egyik mellékvölgye, az Oszlai-árok menti erdőket. A tanösvény megközelíthető Bernecebaráti felől a kék sáv, majd a zöld sáv turistajelzésen (6 km), Nagyoroszi felől a zöld sáv turistajelzésen (5,5 km), Drégelypalánk felől pedig a piros sáv turistajelzésen (5 km). Kiindulópontja a Betyár-kút, hossza 2 km.

Csővári vár

Fotó: wikipedia.org

A várat A tatárjárás után, az 1280-90-es években kezdte el építeni Timót bán. Csák Máté lerombolta, és csak egy évszázad múlva építették újra. Az évszázadok során többször gazdát is cserélt. Utoljára az 50-es évek második felében végeztek itt állagmegóvási munkálatokat. Csőváron a Rákóczi utca végén érdemes letenni az autót, innen 1500 méterre, 30-40 percnyi távolságra van a vár. A mezei földúton kb. 50 méter után jobbra kell letérni, átkelni a patakon, majd a vadászháztól a piros L jelzést követni. Esős időben az agyagos út csúszós lehet.

Gödi Feneketlen-tó

Fotó: god.hu

A Feneketlen-tó a gödi Duna-parton helyezkedik el. A főútról az Alkotmány utca - Luther Márton utca - Bartók Béla köz útvonalon vagy a Török Ignác utca felől tudjuk megközelíteni. A kis bányatavat kellemes park öleli körül sportpályával és parkolóval. Nem messze található a természetvédelmi területként nyilvántartott Gödi-sziget, és az is a hely előnyei közé sorolható, hogy akár a Budapest-Szob kerékpárúton is megközelíthetjük, így mindenkinek ajánljuk, aki egy kellemes vasárnap délutáni sétára vagy akár egy hosszabb kerekezésre vágyik.

Julianus-kilátó

Fotó: trekhunt.com

A Julianus barátról elnevezett nagymarosi Julianus-kilátó a 482 méter magas  Hegyestető csúcsán található. A kilátóból a Dunára és a Börzsönyre is gyönyörű kilátás nyílik, sőt innen szinte teljes egészében belátható a Dunakanyar is. Nagymarosról a kék, Zebegényből a sárga jelzésen jutunk fel ide. A túra hossza körülbelül 4 km. Nagymaros könnyen megközelíthető közúton, hajóval, vonattal vagy akár kerékpárral is. 

Kárpát-forrás

Fotó: dunaipoly.hu

A forrás Pilisszentlászló határában található. Viszonylag rövid sétával megközelíthető, kiépített tűzrakóhelyek, padok, asztalok és egy fedett „étkező helyiség” is található itt. A Bükkös-patak hűsítő közelsége még a legmelegebb nyári napokon is enyhülést nyújt, ivóvízül pedig a kiépített Kárpát-forrás vize szolgál. Tavasz elején hóvirágtengerben gyönyörködhetünk, és a ritka, védett pirosló hunyor is megtalálható errefelé.  Dömörkaputól kb. 2 km-es út vezet a forrásig a Bükkös-patak medrét követve, a zöld kereszt jelzésen, vagy erdészeti műúton. Dömörkapura autóval vagy Szentendréről busszal juthatunk el.

Ligeti-tó

Fotó: vac.hu

A váci Ligeti-tavat a Hétkápolna dombjának oldalában fakadó források táplálják, amiket védett természeti értéknek minősítették. A tavat tápláló forrásoknak gyógyító hatást tulajdonítanak, a hiedelem szerint a szembetegségekre rendkívül jó hatással vannak, ezért nevezik őket Mária-kútnak, illetve Szemvíz-forrásnak. A tó a Duna öntésterületén keletkezett, a 19. század vége óta kedvelt horgászhely. A parkosított környezet bármelyik évszakban tökéletes helyszín egy kellemes családi sétához.

Násznép-barlang

Fotó: Vác Turizmus Facebook oldal

A Kosd község határában magasodó 652 m magasságú Naszály-hegy észak-keleti végében, a Csurgó-bánya nevű kőfejtő közelében nyílik a Naszály-barlang. A hegy gerincén haladó országos Kék Túra útvonalról leágazó barlangjelzés vezet ide. A barlanggal kapcsolatos több regényes monda közül az egyik legnépszerűbb az, hogy a törökök által a közeli Kosdról üldözött násznép meneült a barlangba és ott tartották meg a lagzit. Mivel a bejárat egy meredekebb sziklafalon található, esős, sáros időben nehéz a megközelítése. 

Nógrádi vár

Fotó: militaria.hu

Egyike legöregebb kővárainknak, mely még romosan is impozáns látványt nyújt. A Kelet-Börzsönyben, Nógrád község közelében található. A Nógrádi Vár szabadon látogatható és autóval is könnyen megközelíthető a település felől. A hegytetőről gyönyörű kilátás nyílik a városra és a környező területekre. A vár alatti parkolóból kényelmes, néhány perces sétával érhető el a várrom. 

Prónay-kilátó

Fotó: erdeikirandulasok.hu

A Prónay kilátó a Romhányi-hegyen, a Kecske-kő 421 m magas csúcsán épült fel. Az Országos Kéktúra útvonaláról rövid kitérővel megközelíthető építmény 23 m magas, a környező tölgyerdő fáinak koronája fölé magasodó teraszáról zavartalan kilátás élvezhető szinte teljes körpanorámával. Alsópetény központjából a legrövidebb (3.4 km), de emelkedős úton jutunk a kilátóhoz. Bánk és a Kecskehegy között a frissen festett kék háromszög jelzésen jutunk a csúcshoz (5.7 km). Romhányból szinte végig a kék jelzésen haladhatunk, csak a Kecskehegy előtt a kék háromszögön kell jobbra kanyarodni (5.2 km). Ezen a vonalon a legegyenletesebb a túraút emelkedése, csak rövid szakaszokon vált meredekebbre.

Pádimentom-kő

A Cserhátban található kirándulóhelyet Kosdról indulva közelíthetjük meg a legkönnyebben. A falut a Bányai utcán hagyjuk el, parkolni az utca végén található kosdi pihenőnél lehet. Innen a Bánya-völgyön át vezet az utunk a zöld körtúra jelzésen. Elhaladunk a Bányászemlékmű mellett, majd az útelágazásnál a sárga kereszten folytatva utunkat elérünk felhagyott mészkőbányánál található Pádimentom-kőhöz. A hely érdekessége, hogy az itt bányászott kőből készültek a Lánchíd pilléreinek kőtéglái.


2021. április 20.


vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!