Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

5+1 budaörsi tanösvény

2021.03.23.

5+1 budaörsi tanösvény

Remek családi kirándulások Budapest közvetlen közelében

Budaörs több szempontból is ideális túrahelyszín a családoknak. Igen közel van a fővároshoz, így akár BKV járatokkal is megközelíthető. Számos érdekes túrahelyszín közül válogathatunk az izgalmasnál izgalmasabb geológiai képződményekben bővelkedő főváros közeli helyszínen. És nem utolsósorban közel van, így az utazási idő nem megy a kirándulás rovására. Ti melyik ösvényt választjátok?



Odvas-hegyi geológiai tanösvény

Az ösvény a Budakeszi utca végéből indul, itt parkolóhelyeket is találtok, illetve kicsit lejjebb, a Máriavölgy utcán is van parkolási lehetőség. Ha tömegközlekedéssel érkeztek, a Kisfaludy utcai buszmegállónál kell leszállni a 40-es buszról és innen a Kisfaludy utcán induló piros jelzésen éritek el a tanösvény kiindulópontját. Maga a tanösvény 1.6 kilométer hosszú, a szintemelkedés 108 méter.


Kövirózsa tanösvény

A tanösvény egyrészt megközletíhető a Bazsarózsa utcai játszótérről, ahol parkolni is tudtok, illetve ellenkező irányból a Törökugrató és Írisz utca sarkáról, ahol szintén található parkoló. Tömegközlekedéssel a 88 és 88A busz Csíki tanya és Csíki csárda megállókhoz esik legközelebb. Az enyhén emelkedő tanösvény 730 méter hosszú. A táblákon információkat találtok a környék gyógynövényeiről, állat- és növényvilágáról. A tanösvényen kialakított meditációs téren a nagyok leülhetnek a pihenni, a kisebbek pedig kipróbálhatják a különféle hangokat kiadó faeszközöket.  


Naprózsa tanösvény

A Kövirózsa tanösvény közvetlen közelében található a Naprózsa tanösvény, így akár a kettőt egyszerre is bejárhatjátok. Parkolni az Írisz utca-Törökugrató utca sarkán érdemes, vagy a 88 és 88A busz Csíki csárda magállójából a Törökugrató utcán át tudtok eljutni a kiindulópontra. Az út egy felhagyott dolomitbányából indul, majd innen egy hosszú fémlépcső vezet fel a tanösvényhez, amely a Törökugrató 243 méteres csúcsán ér véget, anonnan gyöngyörű panoráma tárul a szemünk elé. Az ösvény 750 méter hosszú, kisgyerekekkel legyünk extra figyelmesek, mert az út egy jó része magas sziklafalon halad.


Nap-hegyi tanösvény

A tanösvény Budaörs keleti részén található, a meredek Liliom utcán keresztül közelíthető meg. A bejárat közelében található néhány parkolóhely is. Gyalogosan a 140, 140 A, 240 busz Aradi utcai megállójából, a Tátra utcán át érjük el a Liliom utcát. Feketefenyők, cserfák, tölgyek, juharfák között vezet az utunk, miközben a 12 információs tábla segítségével a hegy geológiai, botanikai és zoológiai értékeit is megismerhetjük. 


Tűzkő-hegyi tanösvény

A Nap-hegyi tanösvényhez nagyon közel található, így érdemes a kettőt egy kirándulás alkalmával bejárni. A hegy több mint 2 hektáros parkerdejében főként feketefenyők között sétálhatunk. Maga a sétány 210 méter hosszú és négy jelzett állomása van. Ha a Nap-hegy felől érkezünk, induljunk el északra a Ringló utcán, majd forduljunk jobbra a Merengő utcára, ez közvetlenül a Tűzkő-hegyre vezet.


Gubóvirág tanösvény

Ezen az ösvényen a budaörsi Farkas-hegyet járhatjuk körbe. Az állomásokat itt nem táblák jelzik, hanem gubóvirág szimbólumok, az információkat pedig a Duna-Ipoly mobilalkalmazásban találjuk meg, amit érdemes még a túra előtt letölteni telefonunkra. Az applikáció segít eljutni a túra kezdőpontjára, majd az egyes állomásokhoz kapcsolódó érdekességekkel és képekkel mutatja be a terület természeti értékeit. A teljes kör 870 méter, mind Budaörsről, mind Csillebércről megközleíthető a piros kereszt jelzésen.


2021. március 23.

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!