Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

5 izgalmas úticél egy órára Budapesttől

2020.12.16.

5 izgalmas úticél egy órára Budapesttől

A jelszó: kevesebb utazás, több séta

Télen-nyáron bejárható kirándulóutakat gyűjtöttünk össze nektek, amelyek könnyen elérhetőek Budapestről, mégis úgy érezzük, mintha sok száz kilométerre lennénk a fővárostól. Válogatásunkban találtok olyan helyszíneket, ahol kisebb gyerekekkel is élmény lesz a séta, de igazi kihívást tartogató túrára is bukkanhattok. 




1. Gyadai tanösvény, Katalinpuszta

Fotó: Pozsonyi Antal

Az 5 km hosszú körtúraként végigjárható tanösvény bejárása nyugodt, kényelmes tempóban 2,5-3 órát vesz igénybe. A télen-nyáron bejárható tanösvénynek 13 állomása van, ahol megismerkedhetünk a környék erdeivel, rétjeivel, azok természeti adottságaival, védendő értékeivel.A nagy állomások közötti kisebb méretű táblák további érdekességeket mutatnak be. A túra kiindulópontja a Katalinpusztai Kirándulóközpont területén található. Jelenleg (2020. december) a kirándulóközpont létesítményei zárva tartanak, a játszótér szintén zárva. A parkoló nyitva tart, a tanösvények a járványügyi szabályok betartásával szabadon látogathatóak.


2. Selyemrét tanösvény, Ócsa

Fotó: dunaipoly.hu

Az Ócsai Tájvédelmi Körzetben található Selyem-réti tanösvény 6 állomása a védett természeti terület erdei élővilágát mutatja be. A terület a jellegzetes Duna-Tisza közi lápmedencék egyike, homokterületek közötti vizenyős mélyedés, ahol láperdők és láprétek váltakoznak egymással. A tanösvény hossza 1500 m, amely 2 óra alatt bejárható.  A tanösvény a Tájháztól kb. 1,5 km-re a Bugyi felé vezető út bal oldalán indul.



3. Ártéri tanösvény, Vác

Fotó: turizmusvac.hu

A 3 kilométeres Váci Ártéri Tanösvény az árterek nehezen megközelíthető világába enged betekintést. Séta közben áthaladunk bokorfüzesen, puhafaligeten, keményfaligeten, láthatunk vízi- és vízparti növényeket. A kétélűtek közül a zöld varanggyal és a zöld levelibékával, a hüllők közül pedig a vízisiklóval és a kockás siklóval találkozhatunk a leggyakrabban. Bejárata Vác déli részén, a Göncöl Házhoz közel található. Figyelem! A tanösvény jelenleg felújítás előtt áll, egyes helyeken hiányoznak a pallóból a lécek, számos deszka korhadt és esős időben csúszós, így csak saját felelősségre látogatható és kisgyerekekkel nem javasolt a túra. Hogy miért vettük bele mégis ajánlónkba? Mert a táj igazán vadregényes, átélhetjük itt az igazi "vadonérzést" és nagyobb, túrzáshoz szokott gyerekekkel, a szülők egyéni belátása szerint, teljesíthető.



4. Veresegyházi tavak tanösvény

Fotó: veresegyhaz.kornyeke.hu

Kétféle kirándulási útvonal közül lehet választani. A kis körön a Malom- és a Kocka-tavakat járhatjuk körül, a tanösvény 1-3 illetve 7-11. állomásait érinti. Hossza 1070 méter, kb. 2 - 2,5 óra alatt járható be. A teljes körön mind a négy tavat bejárhatjuk, és érintjük a tanösvény mind a 11 állomását. A teljes kör hossza 3670 méter, kb. 4 - 4,5 óra séta. A séta a Malom-tó strandjától indul, a négy érintett tó a Malom-, Kocka-, Ivacsi- és Pamut-tavak. A tanösvény jele a fehér tündérrózsa. A tanösvény vezetőfüzete letölthető erről a linkről.


5. Kós Károly kilátó, Zebegény

Fotó: Globetrotter19/wikimedia

A kilátó 2015-ben épült. anyaga vörösfenyő.  Csóka Árpád, a tervező több szimbólumot is beleálmodott az épületbe. Szemből nézve egy római őrtoronyra emlékeztet, hisz valaha itt húzódott a Római Birodalom védelmi vonala. A torony alsó része székely kaput formáz, tisztelegve a névadó erdélyi származása előtt. Oldalról egy templomra hasonlít, utalva a zebegényi Havas Boldogasszony plébániatemplomra. Zebegény központjából a sárga és a zöld jelzés, valamint a kék kereszt turistajelzés is elvezet a kilűtóhoz, ahonnan természetesen csodálatos kilátás tárul elénk. Ha még magasabbról szeretnénk szemlélni a Dunakanyart, egy rövid túrával sétáljunk fel a Hegyes-tetőn álló Julianus-kilátóba a sárga jelzésen!


2020. december 28.

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!