Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Családi élmények a Tisza-tó körül

2020.06.23.

Családi élmények a Tisza-tó körül

TOP 5 program kisgyerekes családoknak

Most hogy átadták a Tisza-tavat körbekerülő kerékpárút utolsó szakaszát is, és így a tó és vidéke még izgalmasabb hazai útcéllá vált a természetkedvelő családok körében, összegyűjtöttük, hogy milyen egyéb programok teszik még vonzóbbá kedvenc kelet-magyarországi tavunkat.






1. Tisza-tavi Ökocentrum - Poroszló

A centrum legkülönlegesebb attrakciója az 1 millió literes Európában egyedülálló édesvizű akváriumrendszer, amely úgy lett kialakítva, mintha a víz alatt sétálnátok végig az állatok és vízi növények között. Az akvárium mellett a főépületben megismerkedhettek Magyarország kétéltűivel és hüllőivel is. Az ökocentrum körüli szabadidőparkban számos szárazföldi állattal ismerkedhettek meg, de van játszótér, kalandpálya és vízi játszótér is.  Sőt, aki még több izgalomra vágyik az kipróbálhat egyet a 10+2 Tisza-tavon kijelölt túraútvonal közül, amelyeket a helyben bérelhető GPS-sel felszerelt motorcsónakokkal fedezhettek fel önállóan.


Információk: nyitva június 30-ig naponta 9:00 és 18:00, július 1. és augusztus 31. között 9:00 és 19:00 óra között. Felnőtt jegyek 2190 Ft-tól, kedvezményes jegyek 1990 Ft-tól, 3 éves kor alatt a belépés 100 Ft. Legalább egy 18 év alatti gyerekkel érkező felnőtt is kedvezményes jegyet válthat (max. 2 fő).



2. Élményfalu - Sarud

A Tisza-tó egyik legszélesebb programkínálatát találjuk a sarudi Élményfaluban. A Kalandpart, Sarud vízparti élményközpontja jóval több, mint egy strand. Minden korosztály megtalálja itt a gondtalan kikapcsolódás élményét a legkisebbektől a legnagyobbakig. A parton nem csak strandolhattok, de kipróbálhatjátok Magyarország legnagyobb Aquaglide vízijátszóterét, a kalandpályát, a trambulinpartot vagy bérelhettek különböző sporteszközöket is. A községben ezen kívül találtok hucul lovardát, kikötőt és persze horgászásra is van lehetőség.

 


3. Tiszafüredi Madárrezervátum

A tó északi területén, a Tiszavalki-öbölben található madárrezervátum szigorúan védett természeti érték, amelyet felvettek a nemzetközileg elismert vízimadár-élőhelyek sorába. A rezervátum a Hortobágyi Nemzeti Park része. Megközelíteni csak csónakkal lehet – költési időszakban ez is tilos -, de az evezés fáradalmáért bőven kárpótol a ránk váró élmény: európai viszonylatban egyedülálló madárvilág alakult itt ki a Tisza-tó létrejötte óta. Ezen a tájon alakult ki a hazai Tisza legszebb, leggazdagabb gémfaluja. A rezervátumot a Szabics Kikötőből induló madárrezervátum túra keretében tudjátok meglátogatni. A maximum 4 fő befogadására képes csónakok díja 5000 Ft/óra. A túra 4 vagy 6 órás.




4. Tisza-tavi vízi sétány

A tanösvényen az érdeklődők egy 1500 méter hosszú pallóúton sétálva nyerhetnek betekintést a Tisza-tó növény- és állatvilágába. A tanösvény a nemzeti parkkal szerződött kikötőkből csónaktúra formájában vagy Poroszlóról rendszeres kishajójárattal közelíthető meg. A sétányon elindulva kirándulás tehető gyékényesek, nádasok, ártéri erdők mentén, a tó korábban megközelíthetetlen vadregényes területére. Az élővilág megismerését madármegfigyelő betekintők, megfigyelőtorony, képes információs táblák segítik.

Információk: A menetrend szerinti járatok a poroszlói Fűzfa Kikötőből indulnak. A Fűzfa Kikötő Tiszafüred felől érkezve az első kikötő Poroszlón, a tározó hídja után rögtön balra fordulva érhető el. Megközelítéséhez nincs szükség gáthajtási engedélyre. A Vízi Sétány látogatóinak a parkolás a Pihenőpark melleti füves területen ingyenes. Június 15.-augusztus 31. között nyitva naponta 9:00-19:00 óra között. Nyitvatartási időben 20 percenként indulnak a kishajó járatok. (Az utolsó járat zárás előtt 1 órával indul!) Felnőtt 1500 Ft/fő, gyerek 1000 Ft/fő, 3 év alatt ingyenes.




5. Kiskörei Hallépcső

A hallépcső Közép-Európa legnagyobb ökológiai folyosója – hallépcsője 2014-es átadása óta. A létesítmény egy közel 1400 méter hosszú csatornával kerüli meg a duzzasztóművet, így biztosít egész évben szabad vándorlási lehetőséget a halak számára. A hallépcső vízszint-szabályozójában alakítottak ki egy monitoringhelyiséget, melyben kémlelő ablakokon keresztül figyelhető meg a halak mozgása.  Legkönnyebben a tó töltésén, kerékpárral lehet ide eljutni.  Abádszalók irányából tekerjetek Kisköre felé, majd a kék színű kerítés után, bal oldalon találjátok a hallépcsőt. Ha Sarud irányából érkeztek, tekerjetek át Kiskörén, s miután áthajtottatok az erőmű hídján, jobb oldalon találod a hallépcsőt.

Fontos információ: Normál körülmények között a nyár folyamán heti két alkalommal a Kiskörei vízerőmű is látogatható, de ez a lehetőség jelenleg szünetel, így a hallépcsőt most csak önállóan tudjátok meglátogatni.



2020. június 23.

Borítókép forrása: Sarudi Élményfalu Facebook oldala.

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!