Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Korcsolyázás tavakon + helyszíntippek

2021.02.09.

Korcsolyázás tavakon + helyszíntippek

Biztonságban a befagyott természetes vizeken

Minden évben akad legalább egy-két hétvége a télen, amikor megfelelő vastagságúra hízik a természetes vizeken a jégtakaró és elindulhatunk korcsolyázni. Hogy az örömbe ne vegyüljön öröm, összeszedtük, hogy milyen szabályok betartásával lesz gondtalan a családi csúszkálás.

A szabad vizeken való korcsolyázásnál a legfontosabb a jég vastagsága: 10 centitől biztonságos, 12 centitől pedig tökéletes a jégtakaró. Fontos, hogy a jég ne olvadjon és ne mozogjon. Csak állóvizeken szabad jégre menni, de kikötőkben és éjjel még itt sem. Folyókon tilos a korcsolyázás.

Sekély vízű részen biztonságosabb a jégre lépés, de itt is be kell tartani pár szabályt. Soha ne menjünk egyedül a jégre, legyen nálunk mobiltelefon és lehetőleg testhez simuló, réteges kevéssé nedvszívó ruházatot viseljünk. Érdemes nem egy helyen tömörülni és folyamatosan mozogni, mert így nem kap egyszerre nagyobb terhelést egy adott jégfelület. 

Helyi szinten a jég állapotáról és a jégre lépés engedélyezéséről az önkormányzat ad tájékoztatást. A Balatonnál, Velencei-tónál is a helyi önkormányzatok honlapját vagy Facebook oldalát érdemes figyelni, mielőtt útnak indulnánk. 

A két legnépszerűbb helyszín mellett még összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy merre induljunk, ha itt a fagy.

Sokan választják a Naplás-tavat is korcsolyázáshoz. Erről viszont a következő információt találtuk a XVI. kerület honlapján: "A Fővárosi Csatornázási Művek kezelésébe tartozó Naplás-tó, vízgazdálkodási létesítménynek minősül, amelyre más szabályok érvényesek, mint a szabad vizeinkre. Míg a szabad vizek jegén - például a Balatonén - tartózkodhatunk, ha a jégpáncél vastagsága eléri a biztonságosnak számító 10 centimétert, addig a Naplás-tó jégpáncél vastagságtól függetlenül is tiltott terület."

Figyelem! Aki tiltott helyen korcsolyázik, akár 150 000 forintos bírságot is fizethet, így mindenképpen érdemes tájékozódni, mielőtt útra kelnénk.


2021. február 9.

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!