Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Szurdokvölgy, kastély, botanikus kert - egy nap a paradicsomban

2021.05.12.

Szurdokvölgy, kastély, botanikus kert - egy nap a paradicsomban

Budapesttől mindössze 80 kilométerre

A Budapesttől mindössze 80 kilométerre lévő Fehérvárcsurgó és környéke számos látnivalót tartogat. A Károlyi Kastélyban ismét megindult a kastélylátogatás és havonta egyszer a botanikus kertbe is szerveznek látogatást. A közelben lévő kirándulóhelyek is megújultak az elmúlt években: felújították a turistaútvonalak egyes részeit, új fedett és fedetlen pihenőket alakítottak ki, és a környék fő látványosságának számító Gaja patak völgyében is kerekesszékkel és babakocsival is járható hidat építettek a szurdok egyik legnevezetesebb látnivalójánál, az Ádám-Éva fánál.  

Ha valamelyik hétvégén Fehérvárcsurgót vesszük célba, nem fogunk csalódni, hiszen mind a szép épületek, mind a botanika, mind a kirándulások kedvelői megtalálják a környéken a számításukat. 

A Károlyi Kastélyban óránként induló tárlatvezetések során mutatják be a kiemelten védett műemlék legszebb termeit, valamint különleges látnivalóit. Az egy órás kastélylátogatás kizárólag idegenvezetés keretében vehető igénybe és a férőhelyek korlátozott száma miatt regisztráció kötelező. A látogatások 10:30; 11:30; 13:00; 14:00; 15:00 és 16:00 órakor indulnak.

Fotó: pixabay.com

Havonta egyszer, minden hónap harmadik vasárnapján 14 órakor, botanikai sétára is várják az érdeklőkőket, melyre a kastély recepcióján lehet jegyet váltani. Legközelebb május 16-án, majd június 20-án nyílik erre lehetőség.

Fotó: Károlyi József Alapítvány Facebook oldala

A környék legnépszerűbb kirándulóhelye, a Gaja patak völgye is rengeteg látnivalót tartogat. Érdemes a látogatást a  Gaja-völgyi Tájcentrumban kezdeni, ahol a látogatók a kihelyezett tájékoztató táblákról megismerhetik a völgy geológiai és régészeti értékeit, sajátos élővilágát; természeti ritkaságai mellett tájékozódhatnak gazdag történelmi múltjáról, több évszázadra visszatekintő vadászati jelentőségéről. 

Fotó: vadex.hu

A tájcentrumtól indulva számos úti cél közül választhatunk, mint a kora vaskori halomsírok, az Erdei szentély, a Vaskereszt, a Vasutas pihenő, az Alba Régia-forrás, az Ádám-Éva fa, a Sobri Jóska-barlang, a Rigó-lyuk, a Károlyi-kilátó és természetesen a legvonzóbb célpont, a 4 kilométer hosszú szurdokvölgy.

Fotó: wikipedia.org/bander81

Fehérvárcsurgóról a Gaja völgybe tartva érdemes útba ejteni a Fehérvárcsurgói víztározót is.

Fotó: bojlistavak.hu


2021. május 12.

Fedőkép: wikipedia.org/bander81




vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!