Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Vadregényes ártéri tanösvény

2021.08.21.

Vadregényes ártéri tanösvény

A Mártélyi Természetvédelmi Körzetben

A Mártélyi Tájvédelmi Körzet területén található 7 kilométeres Tisza-holtági tanösvény a Bodnár Bertalan Termeszet- és Környezetvédelmi Oktatóközponttól indul. Az árterek kialakulását és a hullámtér élővilágát bemutató sétaúton található több pihenő, elmélkedő hely és egy madár- és vadmegfigyelő magasles is. A tanösvény különlegessége még a holtág elmocsarasodott déli végén egy 300 méter hosszú pallóút, amely egy hihetetlen és titokzatos mocsárvilágba kalauzol el bennünket.

A képek a tanösvény pallósor részén készültek. A tanösvényt fatáblás feliratok jelzik, nem turistajelzés. Valahol 1 km-en belül van egy útelágazás. Egyik tábla pallókat ír, a másik tanösvényt. Igazából a tanösvény a pallókon megy. A pallók egy része 10-15 cm víz alatt van. Ezen áthaladáshoz vízálló cipőben érdemes menni. Másik megoldás, ha csere cipőt viszünk és egyszerűen eláztatjuk az egyiket. Harmadik megoldás mezítláb menni és kézben vinni a cipőket. Nyári időben kellemesen langyos a víz, de a  palló csúszós. Szálkaveszély szerintem nincs, sok láb koptatja a deszkákat. Ha valaki nem akar a vízben gázolni, kb. a pallós rész harmadáig tud bemenni. Eddig is érdemes. Aki nem akar pancsolni, a tanösvény-palló elágazásnál sétálhat a tanösvény irányban. Elérve egy T elágazást, jobbra kell menni egy széles földúton. Itt nincs jelzés. Érdemes visszanézni és megjegyezni a helyszínt a visszataláláshoz.  A széles úton később ismét található tanösvény "lecke" bal oldalon. De érdemes egy kicsit tovább menni és jobbra kanyarodni a tanösvényen. Ez az út vezet a palló másik végéhez és itt is be lehet menni egy darabig száraz lábbal. A lenti kép ezen a szakaszon készült, tehát érdemes ide eljönni. - A pallónak kb. két harmada járható be száraz lábbal így két oldalról.

Ha a környéken járunk, érdemes a tanösvény bejárását összekötni egy szegedi vagy ópusztaszeri látogatssal.

Fotók és ismertető: Pozsonyi Antal

2021. augusztus 21.

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!