Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

5 ország - 5 fánkrecept

2021.02.03.

5 ország - 5 fánkrecept

Ti melyiket választjátok?

A fánk nem csak Magyarországon népszerű farsangi eledel, hanem szerte a világon. A karneváli időszakra most öt különböző változatot ajánlunk a figyelmetekbe, más és más országokból. Még jó pár napig tart a farsangi időszak, így ezalatt akár mind az ötöt elkészíthetitek.                                                                                             





Churro - A spanyolok és dél-amerikaiak kedvence

Az általában többesszámban, churrosként emlegetett (hiszen ki tudja megállni, hogy csak egyet egyen belőle?), cukorba mártott tésztarudacska nagy népszerűségnek örvend az Ibériai-félszigeten, Latin-Amerikában, sőt még a Fülöp-szigeteken is. Elkészítésénél fontos, hogy jó minőségű habzsákot használjunk, csak akkor nyomjuk a tésztát az olajba, ha tényleg elég forró és ne süssünk egyszerre túl sok tésztarudat az edényben. Az elkészült fánkot mártogathatjuk forró csokiba, vagy készíthetünk sűrű csokikrémet is hozzá. Mi egy mexikói receptet ajánlunk figyelmetekbe.                       

Beignet - A francia fánk new orleans-i csavarral

A Franciaországból származó beignet története a római korra nyúlik vissza, de igazán akkor vált elterjeddté, amikor később, a keresztény időkben a húsvéti nagyböjt előtt még egy utolsót mulatott a nép. Olyan süteményre volt szükség, amelyet nagy mennyiségben és viszonylag gyorsan el tudnak készíteni, valamint fel tudják használni hozzá a megmaradt élelmiszereket, amik a nagyböjt alatt amúgy is megromlottak volna. A recept a 18. században a francia gyarmatosítók által jutott el New Orleans-ba, ahol ma is az egyik legnépszerűbb helyi édesség. Nem csak süteményként, de reggelire is gyakran ezt fogyasztják. Most ennek a finom new orleans-i fánknak a receptjét ismerhetitek meg.               

Pączki - A lengyel farsangi fánk

A lengyelek a pączeket a hagyományok szerint a hamvazószerdát megelőző torkos csütörtökön fogyasztják nagy mennyiségben. Az olajban sütött fánkot lekvárral vagy más édes töltelékkel készítik és porcukorral, cukormázzal vagy szárított narancshéjjal díszítik. A magyar fánknál általában kisebb, de sűrűbb a tésztája és édesebb. Eredeti pączki receptet ezen a linken találtok.


A jófajta magyar szalagos fánk

Azt mondják a fánk készítése nagy gyakorlatot kíván, de megéri bajlódni vele, legalább évente egyszer. Ezzel a kipróbált Horváth Ilona recepttel senkinek sem okozhat többé gondot a szalagos fánk elkészítése.

Hozzávalók 28-30 darabhoz: 1 /2 kg liszt, 2 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 pohárka rum (vagy egy kevés aroma), késhegynyi só, kb. 1 /2 liter tej, 1 liter olaj.

A lisztet langyosítsuk meg, a konyhában is egyenletes meleg legyen. 3 dl langyos tejjel, az élesztővel, egy kanál porcukorral, 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgáját elkavarjuk, az érett kovászhoz adjuk, jól elkeverve hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, amennyiben a sót feloldottuk. Lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kapunk. Fakanállal 20 percig verjük vagy géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, letakarjuk és langyos helyen jó másfélszeresére kelesztjük.
Ezután lisztezett deszkára kiborítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, vizespohár nagyságú fánkszúróval kiszaggatjuk, és gyengén lisztezett deszkán letakarva, még kb. 1 /2 órán át kelesztjük. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert akkor nem lesz szalagos.
A fánkot középforró bő zsiradékban, egyenletes tűzön sütjük. A megkelt fánk felső része kerüljön a sütéskor alulra. Egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy helye legyen a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább. Szűrőkanállal szedjük ki papírtörlőre és még forrón vaníliás cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk!

Filhós do Natal - nem farsangi, de ez is fánk

Méghozzá a portugálok készítik karácsonykor, de persze semmi akadálya, hogy mi februárban próbáljuk ki. Alapja a sült sütőtök. Készítésekor a tojásokat felverik és a liszthez adják a pépesített, áttört sütőtökkel együtt, majd gombóccá vagy fánkká formálják. Amikor a fánkok megkeltek, olajban kisütik, majd tálaláskor megszórják porcukorral és fahéjjal. Hidegen fogyasztják. Receptet ezen a linken találtok hozzá.


2021. február 3.

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!