Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Húsvéti kalács

2020.04.06.

Húsvéti kalács

ahogy Mamikától tanultam

Azt nem mondhatom, hogy könnyű elkészíteni ezt a finomságot. De megéri a fáradozást és a kis kalácsok tekergetése mókás, közös feladat lehet a gyerekekkel. Legalábbis nálunk az volt. :) Természetesen nemcsak húsvétra süthető, akkor viszont feltétlen érdemes.

Pár éve vendégségben volt nálunk párom nagymamája Róza néni vagyis Mamika. Ő tanította meg a kalács készítését nekem. Szorgalmasan mértem le mérleggel, amit ő marokkal kimért és jegyzeteltem.

Mamika idén lesz 92 éves, innen is öleljük őt és köszönjük a receptet!





Hozzávalók:

1 kg liszt

½ liter tej

5 dkg élesztő

2 tojás

1 ek só

25 dkg cukor

4 ek zsír

Kis, langyos, cukros tejben az élesztőt felfuttatom. A lisztet, sót, tojást, tejet és az élesztős keveréket összegyúrom. Dagasztani kezdem és fokozatosan adom hozzá a zsírt, a lényeg, hogy szépen elváljon az edény falától. Ha egyenletes, sima a tészta, akkor félreteszem letakarva, meleg helyre és 1 - másfél órát kelesztem.

Ezután kezdődhet a formázás, én 21 kis kalácsot szoktam tekerni és sorban egymás mellé tenni sütőpapírral bélelt, nagyobb tepsibe (3*7 db).

A kalácsok tekerését nem könnyű leírni, de azért megpróbálom. A tésztá t 3 kis cipóba osztom. Az egyik cipót szétosztom újabb 7 kis gombócra. Ezekből kis kígyókat nyújtok és amikor kb. 1 cm vastagok, akkor az ellenkező irányba tekerem a két végét. Majd egy hirtelen mozdulattal felemelem a két végénél fogva és összetekerem őket. (A tekergetést videón is megmutatjuk FB oldalunkon)

A kész kis kalácsokat még félóra kelesztés várja, majd bekenem tojással őket. 170 fokon, kb. 25 percig sütöm, míg szép barna lesz. Amint kivettem a sütőből, azonnal cukros vízzel megkenem.


2020. április 7.

 

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!