2020.04.06.
ahogy Mamikától tanultam
Azt nem mondhatom, hogy könnyű elkészíteni ezt a finomságot. De megéri a fáradozást és a kis kalácsok tekergetése mókás, közös feladat lehet a gyerekekkel. Legalábbis nálunk az volt. :) Természetesen nemcsak húsvétra süthető, akkor viszont feltétlen érdemes.
Pár éve vendégségben volt nálunk párom nagymamája Róza néni vagyis Mamika. Ő tanította meg a kalács készítését nekem. Szorgalmasan mértem le mérleggel, amit ő marokkal kimért és jegyzeteltem.
Mamika idén lesz 92 éves, innen is öleljük őt és köszönjük a receptet!
Hozzávalók:
1 kg liszt
½ liter tej
5 dkg élesztő
2 tojás
1 ek só
25 dkg cukor
4 ek zsír
Kis, langyos, cukros tejben az élesztőt felfuttatom. A lisztet, sót, tojást, tejet és az élesztős keveréket összegyúrom. Dagasztani kezdem és fokozatosan adom hozzá a zsírt, a lényeg, hogy szépen elváljon az edény falától. Ha egyenletes, sima a tészta, akkor félreteszem letakarva, meleg helyre és 1 - másfél órát kelesztem.
Ezután kezdődhet a formázás, én 21 kis kalácsot szoktam tekerni és sorban egymás mellé tenni sütőpapírral bélelt, nagyobb tepsibe (3*7 db).
A kalácsok tekerését nem könnyű leírni, de azért megpróbálom. A tésztá t 3 kis cipóba osztom. Az egyik cipót szétosztom újabb 7 kis gombócra. Ezekből kis kígyókat nyújtok és amikor kb. 1 cm vastagok, akkor az ellenkező irányba tekerem a két végét. Majd egy hirtelen mozdulattal felemelem a két végénél fogva és összetekerem őket. (A tekergetést videón is megmutatjuk FB oldalunkon)
A kész kis kalácsokat még félóra kelesztés várja, majd bekenem tojással őket. 170 fokon, kb. 25 percig sütöm, míg szép barna lesz. Amint kivettem a sütőből, azonnal cukros vízzel megkenem.
2020. április 7.