2021.03.11.
A Kossuth-kifli
Mi mást készíthetnénk a családnak és a családdal az ünnepi hétvégére, mint Kossuth-kiflit. A Kossuth Lajosról elnevezett sütemény az 1840-es évek elején Pozsonyban született az országgyűlési képviselők kedvenc helyének számító Vasforrás vendéglőben. A sütemény szülőatyja az étterem tulajdonosa, Palugyai Jakab volt.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dgk vaj, 20 dkg porcukor, fél citrom reszelt héja, fél tasak sütőpor, 4 tojás, 12 dkg dió vagy mandula.
Elkészítés: A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A puha vajat keverjük habosra a cukorral, majd egyesével adjuk hozzá a tojássárgákat és a citromhéjat. Eztuán óvatosan forgassuk a masszába a kemény habbá vert tojásfehérjéket és szitáljuk hozzá a sütőporos lisztet. A masszát simítsuk bele egy kb 20x30 cm-es kivajazott, kilisztezett tepsibe, a tetejét szórjuk meg a durvára vágott mandulával vagy dióval. Alul-felül sütéssel kb. fél óra alatt készül el, amit tűpróbával tudunk ellenőrizni. Pogácsaszaggtóval kis félhold alakokra vágjuk, amikor teljesen kihűlt. A tetejét ízlés szerint megszórhatjuk vaníliás porcukorral.
2021. március 11.