Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

15 kevésbé ismert budapesti tanösvény és meseösvény

 

15 kevésbé ismert budapesti tanösvény és meseösvény

#kerüldatömeget

Nem kell a világ másik végére elutazni, hogy új és ismeretlen tájakat fedezzünk fel. Elég csak végignézni a lenti listán és elgondolkodni, hogy budapestiként hányat ismerünk belőle. Reméljük, még azoknak is tartogat a gyűjtemény újdonságokat, akik eddig úgy gondolták, hogy már minden klassz helyet ismernek a városban! Sétára fel!


 

Jane Goodall tanösvény - 900 m - II. kerület Kővári út és Aradi út sarka 

Fotó: mme.hu

A tanösvény a II. kerületi Vöröskővár védett élővilágát mutatja be. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya és a Jane Goodall Intézet összefogásában 2018-ban megvalósult 6 táblából álló, közel kilométeres tanösvény segíti a kaszpi haragossiklók, a közönséges ürgék és a többi védett élőlény hosszútávú fennmaradását. 


Ferenc-hegyi tanösvény - 800 m - II. kerület Zuhany utca

Fotó: mimoescsipek.hu

2013-ban épült meg az Europalánta Egyesület első meseösvénye Érzékek ösvénye néven a Ferenc-hegyen, melynek kiindulópontja a Zuhany utca és a védett terület találkozásánál található. 2016-ban szintén a Ferenc-hegyen készült el a Tükörben az élővilág elnevezésű ösvény, mely  a területbe ékelődő parkoló mellett található, ott, ahol az első ösvény véget ér.  Az első szakasz 6 táblából áll, a másodikon 6+1 állomást találunk.


Apáthy-szikla tanösvény - 780 m - II. kerület Nagybányai út - Nagybányai lépcső

Fotó: wikimedia.org

A II. kerületben elhelyezkedő természetvédelmi terület különleges színfoltja a városnak. Az erdőn keresztülvezető zöld háromszöggel jelzett turistaút a tanösvény útvonala is egyben. Az utat mind a két irányból be lehet járni, a Nagybányai út felől a Görgényi út irányába haladva több meredekebb útszakaszt is le kell küzdeni, míg visszafelé kevésbé megerelőltető erdei sétát tehetünk. Kerékpárral, babakocsival nem ajánlott.


Mocsáros tanösvény - 4000 m - III. kerület Nádszál u. - Gladiátor utca

Fotó: wikimedia.org

Az Aquincum-Mocsáros Egyesület által 2012-ben létrehozott tanösvény Buda utolsó megmaradt vizes élőhelyén kalauzol minket keresztül. A területen megtalálható a védett Duna-völgyi csillagvirág, de élnek itt pettyes gőték, zöld levelibékák, nádi énekesmadarak és nyestek is. A tanösvény nyolcas alakot ír le, könnyen bejárható, de esőzések után nehezebben járható. Vezető- és munkafüzet is letölthető a bejáráshoz ezen a linken.


Róka-hegy tanösvény - 700 m - III. kerület Ürömi út - Rókahegyi út - Árvácska utca

Fotó: wikimedia.org

A Róka-hegy Természetvédelmi Terület az egyik leglátványosabb védett élőhely Budapesten. A tanösvény az Ürömi út, Rókahegyi út, Árvácska utca kereszteződésénél található kőfejtő bejárattól indul. Az útvonal végighalad a három hatalmas bányaudvar teljes területén, kiépített ösvények és lépcsősorok mentén. A tanösvény bejárásakor sok helyen meredek kaptatókat és lépcsősorokat kell leküzdeni, több helyen korlát védi a túrázókat a meredek hegyoldalon - ezeket mindeképpen vegyétek figyelembe, ha kisebb gyerekekkel indulnátok neki. Babakocsival a terület nem járható.


Felsőrákosi-rétek tanösvény 5400 m - X. kerület Túzok utca - Rákos-patak

Fotó: Bajor Zoltán, mme.hu

Budapest keleti részének nagy kiertejedásű természetvédelmi területén található. Találhatunk itt nádast, ligeterdőt, láprétet és legelőt is. Itt költ a füleskuvik és különféle orchideafajok is honosak a területen.  A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportja 2015-ben 12 állomással rendelkező tanösvény-útvonalat alakított itt ki. Száraz időszakban családos kirándulás keretében, akár kisgyerekekkel is kényelmesen végigjárható.


Kis-Sváb-hegy tanösvénye - 1000 m - XII. kerület Álom utca - Trencséni út

Fotó: mimoescsipek.hu

A Kis-Sváb-hegy Budapest XII. kerületében található 258 m-es magaslat. A hegy nagy része beépítésre került az idők során, csupán a csúcs körüli 0,88 hektáros terület őrizte meg viszonylagos érintetlenségét. Ez a terület ma természetvédelmi oltalom alatt áll, amelynek a kezelője a Duna-Ipoly Nemzeti Park. A hegyen az Europalánta Egyesület által létesített meseösvényt kellemes 30 perces sétával tudjátok bejárni.


Ördög-orom tanösvény - 650 m - XII. kerület Nőszirom utca vége

Fotó: wikimedia.org

Az Ördög-orom a főváros egyik legrégebbi természetvédelmi területe. Az elmúlt 35 évben újabb és újabb részeket vontak itt védelem alá, mára közel 20 hektárossá nőtt a védett terület. A tanösvény a Nőszirom utca és az Edvi Illés út között terül el, a zöld háromszög jelzést kell követni. Számos védett növény- és állatfaj is megtalálható itt. A terepviszonyokból adódóan babakocsis túrára nem ajánlott, és meredek kaptatói miatt kisgyermekes családoknak sem javasolt, inkább nagyobb gyerekekkel kiránduljunk erre.


Naplás-tó tanösvény - 4500 m - XVI. kerület Naplás út

Fotó: wikipedia.org

A Naplás-tó a főváros egyik legnagyobb állóvize, részben természetes, részben pedig kiépített partszakaszok veszik körül. Megtalálható a területén a szürke gém, a fekete harkály, és a fokozottan védett vidrák is. A tanösvény indítótáblája a tó nyugati partján lévő halőrháznál, a Naplás út mentén található. Innen három irányba is elindulhatunk. Egyrészt körbejárhatjuk a tavat (ez a leghosszabb útszakasz). Vagy a tó középvonalánál letérhetünk balra, a Szilas-patak mentén, illetve az indítótáblától elindulhatunk a tóval ellentétes irányba is a Cinkotai-kiserdő felé. A tanösvényszakaszok egyben és külön-külön is bejárhatók.


Merzse-mocsár tanösvény - 7700 m - XVII. Rákoskert vasútállomás - Rákoskert sugárút

Fotó: wikipedia.org

A Merzse-mocsár a főváros egyik legjelentősebb vizes élőhelye. A védett terület három, egymástól elkülönült részből áll, melyet mesterséges csatornák kötnek össze. A legnagyobb a délen elterülő Nagy-Merzse, ettől északra található a szinte teljesen járatlan Kis-Merzse, és a két vizes élőhely között található a Gyolcs-rét. A tanösvény a Rákoskert vasútállomásról indul, a központi részét alkotó 14 tábla részletes tájékoztatást ad a terület növény- és állatvilágáról és az egyes élőhelyekről. A Merzse és környezete sík tájon fekszik, így száraz időben bármely korosztály számára könnyen bejárható, akár részleteiben, akár teljes egészében.


Tétényi-fennsík tanösvény - 3000 m - XXII. kerület Memento park (Szabadkai u.)

Fotó: wikipedia.org

A Tétényi-fennsík  hazánk legnagyobb kiterjedésű fennsíkja, területe még a Bükk-fennsík méretét is meghaladja, átlagos tengerszint feletti magassága 200 m. Az 1999 nyarán természetvédelmi területté nyilvánított fennsíkon a védett rész kiterjedése ma már 135 hektár. Igen gazdag növény- és rovarvilága is. A tanösvényt több kiindulópontról is bejárhatjuk. Indulhatunk a Memento Parktól, a Balatoni út - Dózsa György út kereszteződésétől vagy a Kamaraerdei út - Dűlő út sarkától. Ideális terep kisebb gyerekekkel való sétára. Vezetőfüzet letölthető ezen a linken.


Farkaserdő tanösvényei 1500 - 4200 m - IV. kerület Óceánárok utca

Fotó: szentferenckorhaz.hu

A káposztásmegyeri lakótelep melletti telepített erdőben 2000-ben létesített a helyi önkormányzat tanösvényt, amelyet azóta több alkalommal felújítottak. A természetismereti tanösvényt 2016 óta egy egészségügyi útvonal és egy tornapálya egészíti ki. A területen elhelyezett tájékoztató táblákon a terület legjellemzőbb növényfajait ismerhetjük meg, valamint a részletes térképek segítségével információt kaphatunk a sétautak elhelyezkedéséről is. 


Kamaraerdei tanösvény - 4000 m - XI. kerület Susulyka utca

Fotó: ujbuda.hu

A Kamaraerdei tanösvény kialakítására 2012 tavasza folyamán került sor. A tanösvény 4 km hosszan, 12 állomáson keresztül mutatja be a Kamaraerdő földtani és geológiai értékeit, valamint élővilágát. A tanösvény fejlesztésének második üteme 2013 őszén valósult meg, majd 2014 márciusában a harmadik ütemmel nyerte el mai formáját. A terület legmagasabb pontja a 224 méter magas Vadász-hegy, melynek tetején egy átjátszóállomás található. Az indítótáblát a terület nyugati oldalán, a Kamaraerdei út és a Susulyka utca találkozásánál találjuk. Az útvonal innen körtúrát leírva, mintegy 4 kilométert halad a fák között. Babakocsival nem ajánlott.



Páskom-liget tanösvényei - 1000 - 1800 m - Szentmihályi út - Erdőkerülő utca

Fotó: wikimedia.org

A Páskom-liget parkerdő a Szilas patak és a Szentmihályi út között terül el, kezelője a Pilisi Parkerdő Zrt. Az erdőben a közelmúltban két tematikus útvonal is létesült: az egyik egy természetismereti tanösvény, melyet egy közel 2 kilométer hosszú erdei tornapálya egészít ki. A tanösvény táblái információt adnak az itt található fafajokról, valamint az állat- és növényvilágról. A 19 állomásból álló erdei tornapályán pedig lehetőségünk nyílik aktív testmozgásra. A sétát érdemes a Szentmihályi út és az Erdőkerülő utca kereszteződése melletti buszvégállomással szemben nyíló földúttól kezdenünk, innen alig 100 méteres sétával elérjük az első táblákat.


Az anyag a Természetismereti Tanösvények Budapesten című kiadvány segítségével készült.


2020. április 3.


vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!