Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Jön a túraszezon: nyitva a Gerecse Kapuja

 

Jön a túraszezon: nyitva a Gerecse Kapuja

Új látogatóközpont épült Tatabányán

A tatabányai Turul szobor és a mellőle a városra nyíló pazar panoráma egyre több és több turistát vonzott a Kő-hegyre az elmúlt több mint 110 év során. Annak érdekében, hogy az ide érkezők valóban felejthetetlen élményekkel gazdagodhassanak, Tatabánya önkormányzata úgy döntött, turisztikai attrakcióvá fejleszti a szobor környezetét. A Gerecse Kapuja Látogatóközpont egy év alatt épült fel.



Az épületben interaktív kiállítást, éttermet, ajándékboltot és via ferrata felszerelés kölcsönzőt alakítottak ki. A látogatóközpont mellett a gyermekeket játszótér várja, a sportolni vágyókat pedig kombinált fitnesz eszközök és két új via ferrata útvonal.

Az épülettől több tanösvény is indul.

Ranzinger Vince tanösvény és kilátó

A Ranzinger tanösvény a Csúcs-hegyen álló 30 méteres, aknatoronyból kialakított kilátóhoz vezet, melyből kitűnő panoráma nyílik a környék szépségeire. A toronyhoz vezető tanösvény táblái a Gerecse jellegzetes élővilágát mutatják be. A tíz darab állomáson felállított ismertetőkön állatokról és növényekről egyaránt találunk érdekes tudnivalókat. A kilátó és környéke a látogatóközponttól a tanösvényen haladva megközelítőleg 1300 méter távolságra van. A mintegy 55 méter szintemelkedést is leküzdő sétát átlagosan 20 perc alatt lehet megtenni egy irányba.

Szelim-lyuk és geológiai tanösvény

A Szelim-lyuk egy fokozottan védett barlang, mely egyben jelentős régészeti lelőhely is, amelyhez számos monda fűződik. A barlanghoz vezető geológiai témajú tanösvény a terület kőzeteit vonultatja fel és helyszínhez kapcsolódó legendákat is megismerteti a látogatóval. A Szelim-lyuk a látogatóközponttól megközelítőleg 400 méterre található, az enyhén lejtő gyalogúton átlagosan 5 percnyi sétával érhető el a sima piros, majd a piros barlang jelzést követve.

Turul-szobor és milleniumi tanösvény

A látogatóközpontot és a Turul-szobor alatti kilátót összekötő Turul-tanösvény a Thaly Kálmán tervei alapján elhelyezett hét nemzeti millenniumi emlékmű történetét mutatja be a látogatónak. A tanösvény táblái mesélnek az emlékművekhez kapcsolódó településekről is. A sétaúton jelentősebb szintemelkedés nincs, 5 perc alatt kényelmesen bejárható.

Ezen kívül hosszabb túrák kiindulópontjaként is szolgál a központ, mint a könnyű Gerecse 10, a kicsit nehezebb Gerecs 20 vagy a profi túrázóknak javasolt Gerecse  30 vagy 50.

 

Forrás: gerecsekapuja.eu

2018. augusztus 31.

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!