Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Lepkeház a Természettudományi Múzeumban

 

Lepkeház a Természettudományi Múzeumban

20 lepkefajjal ismerkedhettek itt meg

A Természettuodmányi Múzeum dél-amerikai kiállításaihoz szervesen kapcsolódik a Lepkeház, ahol az Amerika trópusi tájain honos lepkék közül 20 fajt mutatnak be.


A röpdében gyalogösvény vezet a lepkeetető helyek között, hogy a legkülönfélébb színpompás pillangókat röptükben, vagy egy trópusi növény gyönyörű levelén sütkérezve, vagy éppen táplálkozás közben megfigyelhessük.



A röpdében látható pillangók nem természetes környezetben lettek begyűjtve. Costa Ricában tenyésztették őket, egy ottani lepkefarmról származnak, ahol a helyiek több tucat fajt tartanak és szaporítanak azzal a céllal, hogy a világ bármelyik pontján, élve lehessen bemutatni a csodálatos lepkefajokat. A tenyésztés a természet védelméhez is jelentősen hozzájárul, mert így sokaknak érdeke lesz a lepkék élőhelyeinek megőrzése: a megélhetésük függ tőle. A lepkék bábállapotban, gyorspostával érkeznek a múzeumba, majd bekerülnek a keltető szekrénybe, ahol néhány nap nyugalom után kikelnek. Ezt követően szabadon engedik őket a röpdében, ahol a fajtól függően hetekig, vagy akár hónapokig is élnek, szaporodnak.  Az elhullott példányokat gondosan összegyűjtik, az ép és jó megtartásúakat kipreparálják, hogy a későbbi kiállításokon bemutathassák őket, vagy a tudományos kutatásokhoz mintaanyagot szolgáltassanak.



Néhány szabály betartásával a lepkék több hónapig is elélnek:

Óvatosan emeld fel a hálót a röpdébe való be- és kilépéskor!

Ne fogd meg, ne érintsd meg a lepkéket!

Kérlek, figyelj a lábad elé, mert gyakran a földre szállva pihennek!


A Lepkeház 2023. augusztus 31-ig látogatható a múzeum nyitvatartási idejében.

2023. július 21.

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!