Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Lepkeház a Természettudományi Múzeumban

 

Lepkeház a Természettudományi Múzeumban

20 lepkefajjal ismerkedhettek itt meg

A Természettuodmányi Múzeum dél-amerikai kiállításaihoz szervesen kapcsolódik a Lepkeház, ahol az Amerika trópusi tájain honos lepkék közül 20 fajt mutatnak be.


A röpdében gyalogösvény vezet a lepkeetető helyek között, hogy a legkülönfélébb színpompás pillangókat röptükben, vagy egy trópusi növény gyönyörű levelén sütkérezve, vagy éppen táplálkozás közben megfigyelhessük.A röpdében látható pillangók nem természetes környezetben lettek begyűjtve. Costa Ricában tenyésztették őket, egy ottani lepkefarmról származnak, ahol a helyiek több tucat fajt tartanak és szaporítanak azzal a céllal, hogy a világ bármelyik pontján, élve lehessen bemutatni a csodálatos lepkefajokat. A tenyésztés a természet védelméhez is jelentősen hozzájárul, mert így sokaknak érdeke lesz a lepkék élőhelyeinek megőrzése: a megélhetésük függ tőle. A lepkék bábállapotban, gyorspostával érkeznek a múzeumba, majd bekerülnek a keltető szekrénybe, ahol néhány nap nyugalom után kikelnek. Ezt követően szabadon engedik őket a röpdében, ahol a fajtól függően hetekig, vagy akár hónapokig is élnek, szaporodnak.  Az elhullott példányokat gondosan összegyűjtik, az ép és jó megtartásúakat kipreparálják, hogy a későbbi kiállításokon bemutathassák őket, vagy a tudományos kutatásokhoz mintaanyagot szolgáltassanak.Néhány szabály betartásával a lepkék több hónapig is elélnek:

Óvatosan emeld fel a hálót a röpdébe való be- és kilépéskor!

Ne fogd meg, ne érintsd meg a lepkéket!

Kérlek, figyelj a lábad elé, mert gyakran a földre szállva pihennek!


A Lepkeház 2023. augusztus 31-ig látogatható a múzeum nyitvatartási idejében.

2023. július 21.

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!