Keresem

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Történelmi kalandjáték a múzeumban

 

Történelmi kalandjáték a múzeumban

Középpontban a középkor

A BTM Vármúzeum immár hatodik éve mutatja be a főváros területéről előkerült legszebb középkori leleteket, melyeket régészei az előző év ásatásain fedeztek fel. A frissen restaurált, még tudományos feldolgozásra váró tárgyak az Árpád-kortól a török hódoltság végéig adnak változatos képet a Budapest területén egykor élt emberek mindennapjairól, melyekbe idén különleges betekintést nyerhetnek a látogatók.A múzeum minden évben szeretne a kiállított leletek mellett valami újat bemutatni, valami különlegeset nyújtani a látogatóknak. Míg tavaly a leletek előkerülésének körülményei és a múzeumon belüli útjuk volt fókuszban, idén egy történelmi kalandjáték résztvevőjeként, három történeten keresztül léphetnek be az érdeklődők a középkor világába. Három jellegzetes korabeli figura bőrébe bújva ismerhetik meg a mindennapi élet tárgyait, az ásatások reprezentatív leletanyagát, valamint a középkori élet érdekes mozzanatait.Az új kiállítási koncepció tehát nem lelőhelyenként, vagy időrendi sorrendet követve rendezi egy térbe a tárgyakat, hanem arra készteti a látogatókat, hogy három történet eseményei mentén, három középkori karakter életútját, felemelkedését követve haladjanak állomásról állomásra a középkori királyi palota tereit bebarangolva. Az így sokszorosára megnövelt „kiállítótér” alkalmat ad a magyar középkor egyik legfontosabb helyszínének megismerésére, valamint egy felfedezőjátékra, melynek során a résztvevők maguk is lovaggá, szerzetessé, vagy budai polgárrá válhatnak. A középkorban elég ritkán akadt példa a társadalmi felemelkedésre, de a játékban találékonysággal, vitézséggel, egyházi szolgálattal, élelmességgel lovaggá, szerzetessé, budai polgárrá válhatnak a gyerekek, s a játékos kedvű felnőttek. Az eredményes játékosok természetesen ajándékot is kapnak a felfedezés befejeztével.

 

Érdekes tárgyak a kiállításból

Állatalakos aquamanile-töredék (ólommázas kerámia, 14. század, Bp. V. Bástya utca 1-11., régész: Tóth Anikó)

Az aquamanile szó a latin víz (aqua) és kéz (manus) szavakból képződött, állat vagy ember alakú folyadéktároló edényt jelent, melyben egyházi vagy világi szertartások, események során a kéz öblítésére szolgáló vizet tárolták. A kézmosás alkalmával egy szolga az aquamaniléből öntött vizet ura kezére, a vízsugár felfogására pedig kézmosótálat használtak. Ezek az edények készülhettek fémből vagy kerámiából, formájuk, kidolgozottságuk mértéke változó volt. A kiállításban látható töredék a széles orr, a hegyes fogak, a kerek fül és a pöttyös mintázat alapján valamilyen nagymacskafélét ábrázolhat.

 

Finoman megmunkált kerámiapoharak (14. század vége – 15. század eleje, Bp. I. Dísz tér 17., régész: Tóth Anikó)

A Dísz téri kútból több finom, vékony falú, tojásdad testű talpas pohár került elő, néhány közülük - szerencsés módon - szinte teljesen épségben. A kerámiából készült poharak a 13. század végéig ismeretlenek voltak, de a későbbiekben több formai változatuk is kialakult. Ezek a poharak a 15. század első felének jellegzetes darabjai. A korongon felhúzott edények oldalát finom bordázással díszítették.  A budai fehér kerámia a helyi, kiemelkedően tiszta (ásványi szennyeződésektől mentes) agyagnak köszönhette világos színét, amely különlegessé, egyedivé tette a korszak kerámiái között.

Egy csontfaragó műhely hulladékai (szarvasmarhacsont, 15. század, Budai Vár – Fehérvári rondella, régész: Benda Judit)

A török kori Kászim pasa bástya (a mai Fehérvári rondella) falai alatti feltöltésben találtak a múzeum régészei nagy mennyiségű műhelyhulladékot, amely valószínűleg egy középkori rózsafüzérkészítő műhelyből származik. A marhalábszárcsontok két végét és hosszanti oldalait lefűrészelték, a végeket és a belső csontrészt eldobták. A megmaradt hosszanti csontcsíkokból íjas eszterga segítségével apróbb gyöngyöket, gombokat és karikákat vágtak ki, amelyeket rózsafüzérré fűztek, vagy ruhára varrva gombként, kapocsként használtak.Időszaki régészeti kiállítás a Budapesti történeti Múzeum Vármúzeumban

Megtekinthető: 2021. december 15-től 2022. május 15-ig


Fotó: Keppel Ákos

2021. december 21.

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!