Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

TOP 10 hazai lombkoronasétány

2020.10.02.

TOP 10 hazai lombkoronasétány

Méterekkel a föld felett

Bár a tavasz és az ősz a kirándulások fő időszaka, a lombkoronaösvények minden évszakban izgalmas kikapcsolódást ígérnek. S mivel az utóbbi években egyre több ilyen építmény készült, így szinte bármerre járunk az országban, szinte bárhol rábukkanhatunk egyre. De hogy ne kelljen túl sokáig keresgélni, összegyűjöttünk tízet a szélrózsa minden irányából.



1. MAKÓ


A makói lombkoronasétányt 2013-ban adták át a nagyközönségnek. A lombkoronasétány 8-10 méter magasan fut. A sétányhoz tartozó háromszintes, húsz méternél is magasabb kilátótorony legfelső szintjéről a talajig egy negyven méter hosszú, zárt csúszdán ereszekedhetünk le. A sétányt további kalandelemekkel és ügyességi játékokkal egészítették ki. 



2. IPOLYTARNÓC


Az Ipolytarnóci Ősmaradványok bejárata előtti parkban található. A fák tetején vezető sétautat 2018-ban felújították, s bár a különleges ösvény bejárása némi bátorságot igényel, de nagyon megéri. A régebbi hevederes ösvény a kisgyermekes családokra gondolva át lett építve, 110 méteres szakaszán az erdő lomkorona magasságából lehet letekinteni az avarszintre és találkozni a lombok lakóival. A lombkorona tanösvény használatának díja: 500 Ft / fő / alkalom. 

3. KASZÓ

2017. tavaszán, méghozzá a madarak és fák napján avatták fel a kaszói lombkorona tanösvényt. A helyszín a somogyi település központjától egy tíz perces könnyű sétával érhető el. A sétányon a földtől 9,5 méterre haladunk, az útvonal hossza 124 méter. A kialakított pihenőkről akár vadlesre is lehetőség nyílik.

4. SÁS-VÖLGY - MECSEK

2017. nyarán a Mecsek gazdagodott lombkorona tanösvénnyel. A Erdő Háza mellett épült tanösvényt augusztus végén avatták fel. A sétány a  2014-ben kialakított madármegfigyelő toronyhoz kapcsolódik: a sűrű erdőben mintegy 50 méter hosszú, 6 méter magas járószintű, a terep emelkedésének következtében a talajszintre érkező, faszerkezetű lombkoronasétány épült itt. (GPS 46.120769   18.070120)

5. KAPOSVÁR

2017. októberében adták át a Kaposvár környéki, a helyiek körében népszerű kirándulóhelynek számító Deseda-tónál a lombkoronaszinti kalandsétányt. Az építmény húsz méter hosszú és hat méterrel magasodik a föld fölé. A "kalanderdőben" a sétány mellett tanösvények, erdei játszótér, kilátó és mezítlábas út is várja a kirándulókat. Megközelíthető a 67-es úton, Kaposvár és Somogyaszaló között. (GPS 46.440737, 17.793471)

6. KARCAG

2017. decemberétől látogatható a karcagi lombkorona tanösvény. Az erdő megismerését segítő tanösvény 40 állomáson keresztül mutatja be az erdő élővilágát, a környék helytörténetét, tájtörténetét. A sétány a Karcagi Parkerdőben található egy futópálya, erdei tornapálya és játszótér társaságában.

7. PANNONHALMA

2018. március 29-én Pannonhalmán adtak át lombkorona tanösvényt. A 2015-ben létesült Boldog Mór kilátó, és az azt övező erdei tanösvény mellé épült lombkorona sétány kilátópontként is működik és kerekesszékkel is bejárható. A sétány közel 80 méter hosszú és a legmagasabb pontja a talajszinttől 14 méteres magasságban van.


8. GYOMAENDRŐD

Gyomaendrőd szélén, a Hantoskerti holtággal körülvett kis "félszigeten" található az Erzsébet ligeti lombkorona sétány és kilátó. Az Erzsébet ligeti lombkorona sétány interaktív tanösvénye sok-sok játékkal, játékos tanösvénytáblával és csónakázási lehetőséggel mutatja be a természet értékeit. Az interaktív tanösvény háromféle útvonalat foglal magában: a ligetben sétálva a madárvilágot ismerhetjük meg többféle interaktív és beszélő tábla segítségével, a lombkorona interaktív tanösvényen fákról és sok más élőlényről olvashatunk érdekességeket, és kipróbálhatjuk az itt található játékos feladatokat, míg a vízi tanösvényen a holtágat tanulmányozhatjuk a vízben elhelyezett táblákon.


9. LENGYEL - ANNAFÜRDŐ

2015. október 9-én került sor a Lengyel-annafürdői Sasfészek-kilátó és Lombkorona ösvény, valamint új erdei játszótér ünnepélyes átadására. A 9 méter magasságú lombkoronaösvény  interaktív szemléltető eszközökkel is kiegészül. A szurdokerdőből kinövő fák hatalmas törzsei közt, kb. 8-10 méteres magasságban haladunk át, megfigyelve a különböző lombkorona szinteket (újulati szint, cserjeszint, második lombkorona szint) és az ezekhez kapcsolódó élőlényeket.


10. SÜTTŐ

2019-ben Süttő és Tardos községek közigazgatási területének határán a Gerecse Tájvédelmi Körzetben egy korábbi kőfejtő területén létesített lombkorona-ösvényt a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Az egykori kőfejtő területén elhelyezkedő kör alakú 44 m átmérőjű és 105 m hosszúságú tanösvény a völgypart két oldaláról indul, s átível egy időszakos vízfolyás felett. A lombkorona ösvény legnagyobb magassága 11 méter a talajszinttől. A tanösvény az Alsóvadácsi vadászpanziótól egy kilométerre található a Vöröshíd kirándulóhely közelében.


2020. október 2.

A fedőlapon a gyomaendrődi lombkorona sétány szerepel.

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!