2020.12.07.

Beindult a mézeskalács szezon, hoztuk mi is a receptünket
Rengeteg mézeskalács receptet találhattok az interneten. Én is sokfélét kipróbáltam már, de az alábbit szeretem a legjobban.
Pár perc alatt előkészítem a tésztáját és már jöhetnek is az ikerfiaim a formázásban segédkezni, amit mindig nagyon élveznek.
A mézeskalács finom tízóraira, uzsonnára, kis nasinak, gyümölccsel vagy teát iszogatva mellé.
Próbáljátok ki a receptünket ti is!
Ez az adag 4 tepsihez elég:
16 dkg vaj
16 dkg porcukor
1,5 dl méz
2 tojássárgája
1 evőkanál tejföl (narancslével kiváltható)
1 bio narancs héja
60 dkg liszt (lehet gluténmentes lisztkeverék is akár, így még omlósabb)
2 teáskanál szódabikarbóna
1 csapott evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
A vajat a porcukorral kihabosítom, hozzáadom a mézet, a 2 tojássárgáját, a tejfölt, a narancshéjat. Jól elkeverem, majd ehhez öntöm hozzá a szódabikarbónás lisztet. Összekeverem, majd gyúrni kezdem. Könnyű tésztát kapok, amit pár percre a hűtőben pihentetek. Pont ennyi idő kell a gyúródeszka, a kiszúró formák előkészítéséhez.
A tészát 4 adagra osztom. A deszkát meglisztezem kicsit és kinyújtom a tésztát 3-4 mm vastagságúra. Ezután jöhet is a mézeskalácsok formázása, melyben a gyerekek biztos örömmel részt vesznek. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezgetem a kiszúrt formákat. Kis helyet hagyok közöttük, mert növekedni fognak. Ha szeretitek, akkor diókat is lehet beleszúrni díszítésképpen.
A sütőt előmelegítem 175 fokra, alul-felül sütésre állítva.
A teli tepsi mehet is a sütőbe kb. 10 percre, addig amíg halvány barnára pirulnak a kis mézeskalácsaink. Ne legyenek túl barnák, mert akkor nagyon megkeményednek.
Miután kihűltek, jól záródó dobozban tárolom őket.
Jó étvágyat hozzá!
2020.12.07