Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

5 otthon is elkészíthető madáretető

 

5 otthon is elkészíthető madáretető

A téli madáretetés remek móka az egész családnak!

A téli madáretetés sok szempontból is ideális családi tevékenység: segít rendszerességre szoktatni a gyerekeket, megtanítja őket környezetünk megóvására és nem utolsósorban az etetőben lakmározó madarak látványa mindenkit jókedvre derít még a legszomorkásabb téli időjárási körülmények között is.



A téli madáretetés egyik alapvető fontosságú eleme, hogy ha elkezdtük, akkor végig is kell csinálnunk. A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe.

A téli etetőn alkalmazható madáreleségek három nagy csoportba sorolhatók: növényi magvak, állati zsiradék és alma, melyeket együtt érdemes alkalmazni.


Soha ne adjunk az énekesmadaraknak az etetőben kenyeret, kenyérmorzsát, mert ez több napig, hétig is itt maradhat elfogyasztatlanul és eközben erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatják.


Az etetőre látogató madarak közül több is, például a rigók, a vörösbegy és a magevők jobban szeretnek a talajon táplálkozni, míg mások inkább a talajszint felet vagy kimondottan az ágak között érzik jól magukat, ezért az etetőkön lehetőleg több szinten is kínáljuk fel az eleségeket.


Mindenhol van otthon pár konzervdoboz, műanyag palack vagy tejes doboz, amikkel gyerekjáték otthon is saját madáretetőt barkácsolni. A díszítést pedi rábízhatjuk a gyerekekre.

Madáretető készítéséhez remek szolgálatot tehet egy gépfrút vagy narancshéj.
 

Az üres konzervdobozokat kedvünk szerint díszíthetjük, egy kis színt lopva így a téli szürkeségbe.

Tejes dobozból gyerekjáték madáretetőt készíteni.

Az üres boros vagy szörpös üveg is újrahasznosítható.

Egy műanyag palack, két fakanál és kész is az etető!


További részletekért keressétek fel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapját, ahol minden megtudhattok a téli madáretetésről.


2020. november 23.

vissza
Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!