Keresem
Gyerekprogram helyszínek

Bálna program

Látjátok? Teli vagyunk ötletekkel, meglepetésekkel... Vajon még bálna programot is kínálunk nektek? Kattintsatok ide és meglátjátok!

PROGRAMOK

A fenti linkre kattintva megtalálod az összes adatbázisunkban szereplő programot. Válogass kedvedre! 

Staycation

2020-as összeállításunkat a "staycation" kifejezés és a COVID 19 ihlette. Az utóbbit nem kell magyarázni, az előbbi pedig egy az angolszász világban használt szóösszetétel, ami a “stay” (maradni, ebben az esetben otthon maradni) és a „vacation” (szünidő) szavak összetételéből született. A lényege, hogy a család nem utazik messzire, hanem otthon és pár kilométeres körzetben töltik a vakációt. Úgy gondoljuk, idén nyáron ez mindenütt igazán aktuális.

Ha tehát valamilyen okból ti sem tudtok, vagy esetleg nem is akartok elutazni, ötleteink segítségével otthon is szórakoztató programokat szervezhettek az egész hétre, vagy akár csak pár napra. A napok természetesen felcserélhetőek, de valószínűleg zuhogó esőben úgysem mennétek strandra. 

A napi tevékenységeket négy nagy csoportra osztottuk: fő attrakció, jó tett helyébe jót várj, családi bolondozás és főzés.

Lássuk a Szélforgó 2020. évi 5 napos otthoni vakáció-akciótervét!

Hétfő

Fő attrakció nagyobb gyerekekkel: túrakenu bérlés. Ezt megtehetitek például a Kalózok Yacht Klubban, akiknek telephelye a XX. kerületben, a  kis-Duna partján található. Előzetes foglalás szükséges.

Kisebb gyerekekkel: Kirándulás a Remete-szurdokba vagy a solymári Paprikás patakhoz. Mindkét helyszín tökéletes választás kisebb, de akár nagyobb gyerekekkel is.

Jó tett helyébe jót várj: Gyűjtsetek szemetet akár a vízi, akár a szárazföldi túra során (pl. Pet palackok), majd a túra után helyezzétek a megfelelő szemétgyűjtőbe (gondoskodjatok előre gumikesztyűről a szemétszedéshez).

Családi bolondozás: A túra közben szójátékokkal szórakoztathatjátok egymást. Például „írjatok” közösen egy mesét, úgy hogy egymás után mindenki csak egy mondatot mondhat.

Főzés: Piknikkosár összeállítása a túrára. A család minden tagja tehet valami finomat és valami egészségeset a kosárba az éléskamrából. Ezen felül készítsetek együtt szendvicseket, ki-ki a maga kedvenc hozzávalóiból.


Kedd

Fő attrakció: Szervezzetek állatos napot! Látogassatok el valamelyik budapesti vagy Budapest környéki állatparkba! A törökmezői Kis-Állatparkba és a margitszigeti mini állatkertbe ingyenes a belépés. Ha örökbefogadást terveztek, akár egy menhelyre is ellátogathattok, például a Noé Állatotthonba vagy az Rex Kutyaotthon Állatszigetére. 

Jó tett helyébe jót várj: Ha állatmenhelyre mentek, érdeklődjétek meg előtte, hogyan segíthettek. Esetleg el tudtok vinni néhány menhelyi kutyát sétálni? Vagy vihettek répát, almát a lovaknak? A kisállatparkban - ha van rá lehetőség - etessétek meg az állatokat zoo csemegével.

Családi bolondozás: Nagy Családi Vízipisztoly Csata. Ezt a programot nem kell különösebben magyarázni. Ha nincs kert, a legközelebbi park is megteszi vagy akár egy rövid erdei sétával is összeköthetitek a vízi csatát.

Főzés: Amerikai vacsi. Készítsetek igazi hot dogot hot dog kifliben, pirított hagymával, csemege uborka szeletekkel, majd jöhet egy adag pattogatott kukorica, és ha mindent bele akartok adni, akkor a pillecukor sem maradhat ki a kínálatból.

Szerda

Fő attrakció: Mozizás. Ezt megtehetitek egy moziban is, például kicsit régebbi filmekre olcsó matinéjeggyel ülhettek be a MiMozink Lurdy és a MiMozink Eurocenter mozikba. De akár otthon is megszervezhetitek a szomszéd gyerekekkel közösen. Ha esetleg van valakinek projektora, akkor egy nagyobb fehér falfelületre vagy a kertben a házfalra is vetíthettek. Ne feledkezzetek el a nassolni valókról. A ropi mellé csempészhettek répa vagy koktélparadicsom darabokat, a meleg időben biztos ezek is elfogyanak.

Jó tett helyébe jót várj: Hívjatok meg egy másik családot a közösen elkészített vacsorátokra vagy a szomszéd gyerekeket a mozizásra.

Családi bolondozás: Kincskeresés. A kertben, a lakásban vagy egy közeli parkban a család minden tagja elrejthet egy „kincset”, amit a többi családtagnak kell megtalálni.

Főzés: Készítsetek egybetűs vacsorát! S hogy ez mit is takar? Valaki kezdje el a családból mondani az ABC-t, majd egy másik családtag állítsa meg. A vacsora minden fogásának az adott betűvel kell kezdődnie (pl. zellerkrémleves, zöldborsófőzelék és zabpelyhes keksz). Mivel ez egy kis előre tervezést igényel, így érdemes a betűt egy-két nappal korábban kiválasztani. 


Csütörtök

Fő attrakció: Kempingezés a kertben, az erkélyen vagy akár a nappaliban. Egy éjszakára cseréljétek le a kényelmes ágyikót a kemény anyafölddel, meglátjátok, nem is lesz olyan rossz! Ha szívesen töltenétek egy éjszakát házon kívül, javasoljuk például a Zebegényi Erdei Sátortábort, ahol akár kezdő sátorozóként is kipróbálhatjátok ezt az élményt, hiszen felállított, polifoammal ellátott sátrakat is találtok itt, így csak hálózsákot kell kölcsönkérni a barátoktól.

Jó tett helyébe jót várj: Vigyétek magatokkal vagy hívjátok át a szomszéd kisgyereket vagy a rég nem látott unokatesót is, aki amúgy csak otthon unatkozna.

Családi bolondozás: Alkossatok családi történetet az esti igazi vagy képzeletbeli tábortűznél. A családból mindenki egy mondatot adhat hozzá a meséhez, amikor rá kerül a sor. Eldönthetitek előre, hogy összesen hány mondat legyen a cél, vagy alakíthatjátok spontán is az eseményeket. Vegyétek fel a mesét és a végén játsszátok le a felvételt.

Főzés: Mi lehetne más, mint egy jó kis bográcsozás vagy szalonnasütés?
Ha a lakásban kempingeztek, grillezhettek a sütőben a táborhangulat megteremtése érdekében.

Péntek

Fő attrakció: Szabad a gazda helyszín. Válasszatok ki egy helyet, ahova a gyerekek mindig is nagyon-nagyon szerettek volna elmenni, de eddig soha nem jutottatok el. Használjátok a Szélforgó helyszín adatbázisát!

Jó tett helyébe jót várj: Nézzetek körül a ruhák, játékok között, válasszatok ki néhány darabot, amire már biztos nem lesz szükségetek, és vigyétek el a legközelebbi Vöröskereszthez, Máltaihoz vagy egyéb adománygyűjtő szervezethez vagy tegyétek félre egy következő gyűjtés alkalmával már csak elő kell venni a megfelelő zsákot.

Családi bolondozás: Írjátok meg a hét történtét. A leírtakat illusztráljátok fényképekkel, rajzokkal! Ehhez persze ne felejtétek el dokumentálni a hetet!

Főzés: Színes vacsora. A családi minden tagja kiválaszt egy-egy színt és olyan vacsorát alkottok, amely a kiválasztott színeket mind magában foglalja.

2020. augusztus 11.

Minden héten friss hírekről, programokról készítünk összeállítást.
Tarts velünk, iratkozz fel tippjeinkre!